Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

De svenska elpriserna är på historiskt höga nivåer. Flera kärnkraftsreaktorer i landet är stängda för underhåll och vatten- och vindkraftsproduktionen har varit förhållandevis låg. Det har lett till att elpriset i augusti ser ut att bli det högsta på tio år. Det skriver elbolaget Bixia i ett pressmeddelande.

Enligt Bixias elprisrapport kommer snittpriset i augusti att hamna på 57 öre per kilowattimme. Även Vattenfall flaggar för höga elpriser och uppger i ett pressmeddelande att snittpriset för augusti är cirka 56 öre kilowattimme. Det rörliga elpriset ligger just nu på 68 öre per kilowattimme i elområde tre.

”Det är det högst priset på el vi haft under augusti på tio år”, säger Jonas Stenbeck, chef Vattenfall Försäljning, i pressmeddelandet och påpekar att elpriset framöver kan pressas ned om hösten blir ovanligt nederbördsrik.

Bixia påpekar att vi är inne i årets andra revisionsperiod av kärnkraftverken och tillgängligheten av kärnkraft är som lägst den här veckan och nästa. Ringhals 1 har inte kommit igång enligt plan efter revisionen, men verket planeras att starta på natten till lördag. Kommande veckor ser temperaturerna ut att fortsatt ligga något över det normala samtidigt som nederbörden blir något mindre än normalt för årstiden.

”Nivåerna i vattenmagasinen är 17 procentenheter under det normala och prognoserna talar för att det kommer att hålla i sig. Eftersom vattenkraften står för så stor del av vår elproduktion påverkar det priserna på el kraftigt”, säger Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia.

Förutom stängda kärnkraftverk och svag produktion från vatten- och vindkraft så har utsläppsrätterna påverkat elpriset.

”I början av året låg utsläppsrätterna på sju euro per ton och förra veckan handlades de som högst till 21.70 euro per ton. Det har också varit en händelserik sommar på bränslemarknaden, Opec har beslutat att öka sin oljeproduktion, handelskriget mellan USA och Kina har nått nya nivåer och sanktionerna mot Iran har trätt i kraft. Samtidigt har högtrycket över Europa ökat behovet av koleldad kraft vilket håller upp prisbilden. Ett genombrott i förhandlingarna mellan USA och Mexiko om ett nytt handelsavtal som ska ersätta Nafta gav ytterligare skjuts åt många råvaror”, förklarar Matina Rosenberg.

Vattenfall påpekar att råvarumarknaden har stabiliserats men den svenska kronan är fortsatt svag mot euron och utsläppsrätterna fortsätter att stiga. Detta påverkar främst priset i Tyskland men de höga tyska elpriserna påverkar även elpriset i Sverige. Kärnkraften är inne i sin mest intensiva underhållsperiod och tillgängligheten i den nordiska kärnkraften ligger för närvarande på 62 procent.

”Med kallare väder så ökar efterfrågan på energi. Eftersom det är turbulent på elmarknaden just nu skulle jag rekommendera att du väljer ett fast pris med bytesrätt. Det innebär att du lätt kan byta elavtal om priserna skulle falla framöver”, säger Jonas Stenbeck på Vattenfall.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.