Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Schweiziska Glencore ska dra ned på skulderna i sitt dotterbolag Katanga Mining i Kongo med 5,6 miljarder dollar, motsvarande 48 miljarder kronor. Det skriver Wall Street Journal.

Skulderna skrivs av genom utfärdande av aktier för 5,6 miljarder dollar under en omstrukturering.

Katanga Mining har idag 9,2 miljarder dollar i räntebärande skulder, varav man är skyldiga Glencore merparten.

Åtgärden kommer efter att Glencore tidigare presenterat ambitiösa mål för Katanga Mining i Kongo, ett land rikt på kobolt och koppar. Men bolaget hade svårt att leva upp till förväntningarna och 2015 stängdes driften för att förbättra infrastrukturen och produktionen.

Innan stoppet kom till hade Katanga Mining hunnit bygga upp en så stor skuldbas att man blev stämda av statliga gruvföretaget Gecamines. Det delar ett samriskföretag med Katanga Mining och menar att bolaget har brutit mot landets lagar vad gäller tillräcklig kapitalbas.

För att lösa tvisten har Glencore gett en engångsbetalning på 150 miljoner dollar till Gecamines och ska i framtiden ge ytterligare en på 285 miljoner dollar. Gecamines har med anledning av dessa eftergifter valt att dra tillbaka sin stämning, har Glencore sagt.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.