Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Medicinteknikbolaget Getinge redovisar en något högre omsättning än väntat i tredje kvartalet. Bolaget rapporterar samtidigt en rejäl förlust till följd av den tidigare kommunicerade avsättningen på 1,8 miljarder kronor.

Omsättningen uppgick till 5 683 miljoner kronor (4 944), att jämföra med analytikerkonsensus som låg på 5 439. Det var en organisk ökning med 7,2 procent, främst tack vare fortsatt god utveckling inom kapitalvaror och på tillväxtmarknader.

Justerad ebita uppgick till 438 miljoner kronor (544), där lönsamheten tyngdes av
lägre bruttomarginal på grund av produkt- och marknadsmix.

”Som vi påpekat tidigare är dessa effekter förutsedda och naturliga i en tillväxtfas och de förväntas stödja framtida försäljning av förbrukningsvaror kopplade till användning av våra kapitalvaror”, kommenterar vd Mattias Perjos i rapporten.

Dessutom påverkas bruttomarginalen negativt av att bolaget aktivt har tagit ett antal större ordrar på tillväxtmarknader, med lägre marginal.

”Jag är inte nöjd med att vi, trots ökade volymer, bara har begränsad produktivitetseffekt i våra fabriker. Detta arbetar vi nu med i alla affärsområden, på samma sätt som vi adresserat rörelsekostnaderna, som nu minskar från kvartal till kvartal”, fortsätter vd:n.

Rörelseresultatet blev -1 736 miljoner kronor (304). Resultatet före skatt var -1 777 miljoner kronor (172). Resultatet efter skatt blev -1 444 miljoner kronor (125). Resultat per aktie hamnade på -5,34 kronor (0,49).

Rörelseresultatet har tyngts av en avsättning om 1,8 miljarder kronor som görs för att täcka framtida kostnader relaterat till stämningar i Nordamerika kopplat till kirurgiska
nätimplantat, vilket bolaget informerade om tidigare i veckan.

Vidare har distributionsavtalet med TSO3 inom lågtemperatursterilisering avslutats, vilket medför en jämförelsestörande post om -126 miljoner kronor i resultatet.

Valutakurseffekter påverkade med +383 miljoner kronor på nettoomsättningen och med +129 miljoner kronor på bruttoresultatet och -24 miljoner på ebita.

Justerat nettoresultat var 221 miljon kronor (301).

Orderingången under tredje kvartalet landade på 6 173 miljoner kronor (7 334), mot väntade 6 148 miljoner kronor. Organiskt ökade den 0,9 procent.

Den organiska omsättningstillväxten bedöms vara väl inom intervallet 2-4 procent för helåret 2018, upprepar bolaget.

Valutatransaktionseffekter väntas nu ha en negativ påverkan på koncernens rörelseresultat 2018 med cirka -200 miljoner kronor, mot tidigare prognos om -175 miljoner kronor.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.