Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

 

Fingerprint Cards vinstvarnar för det fjärde kvartalet på grund av en svag utveckling på marknaden och fortsatt negativ prisutveckling inom kapacitiva sensorer. Företaget uppger också att marknadsläget i Kina har försvagats ytterligare under kvartalet och att försäljningen fortsätter vara svag under första kvartalet 2018.

För det fjärde kvartalet bedömer biometribolaget att försäljningen preliminärt minskar med 62 procent i det fjärde kvartalet till 615,3 miljoner kronor (1 618,7) och att resultatet blir lägre än marknadens förväntningar. Rörelseresultatet minskar till -40,6 miljoner kronor (520). Exkluderat för en lagerreservering om -58,9 miljoner kronor och en positiv engångspost om 28,2 miljoner kronor uppskattas rörelseresultatet till -9,9 miljoner kronor.

De preliminära siffrorna som presenteras av Fingerprint Cards kan jämföras med att analytikerna väntat sig en försäljning på 703 miljoner kronor och ett rörelseresultat på 74,1 miljoner, enligt Bloombergs sammanställning.

En försvagad produktmix och lagerreserveringen medför att bruttomarginalen faller till 21 procent (44). Enbart lagerreserveringen påverkar bruttomarginalen negativt med 10 procentenheter.

Kassaflödet från den löpande verksamheten under kvartalet uppgår till -1,7 miljoner kronor och likvida medel till 920,2 miljoner.

Som en effekt av vinstvarningen har Fingerprint initierat ett kostnadsbesparingsprogram som innebär att 185 tjänster ska bort. De samlade åtgärderna innebär kostnadsbesparingar om 360 miljoner kronor under 2018. Omstruktureringskostnaderna beräknas till cirka 40 miljoner kronor och merparten tas under första halvåret.

Fingerprint Cards fullständiga bokslutskommuniké för 2017 släpps den 9 februari.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.