Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Finansinspektionens styrelse har fattat beslut om ett skärpt amorteringskrav. Ett förslag som nu skickas till regeringen för godkännande.

Finansinspektionen föreslår ett skärpt amorteringskrav för hushåll med höga skuldkvoter.

Förslaget innebär att nya bolånetagare med bolån som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten ska amortera minst 1 procent av skulden utöver det befintliga kravet.

De nya reglerna föreslås träda i kraft 1 mars 2018. Bolån tagna efter detta datum ska, om förslaget går igenom, omfattas.

 

Så här ser det nuvarande amorteringskravet ut:

Bolån mellan 50 och 70 procent av bostadens värde ska årligen amorteras med ett belopp som motsvarar 1 procent av det totala lånebeloppet.

Om belåningen överstiger 70 procent av bostadens värde ska den årliga amorteringen vara 2 procent av det totala lånebeloppet.

Bolån tagna efter 1 juni 2016 omfattas av reglerna.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.