Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

EU oroas över att den europeiska bilmarknaden kan hamna på efterkälken när branschen flyttar över till elbilar.

En av de viktigaste komponenterna inom elbilarna är batterierna vilka driver själva fordonen. Men för europeisk del måste biltillverkarna idag importera merparten av batterier från Asien, som står för cirka 80 procent av världens batteriproduktion. EU:s andel är på magra fyra procent.

För att minska beroendet har EU lanserat fonder som erbjuder miljarder euro i finansiellt stöd för batterifabriker. I en artikel från Financial Times framgår det att fyra grupper har uppstått vilka har valt att ta del av medlen för att inrätta batterifabriker.

Den första gruppen består av franska batteritillverkaren Saft ihop med Siemens, Solvay och Manz. Dessa planerar att ta fram billiga batterier vilka i sådana fall skulle börja tillverkas först om sju år.

Därefter följer svenska Northvolt som har lånat 52,5 miljoner euro från europeiska investeringsbanken för att inrätta Europas största batterifabrik senast 2023.

Tredje gruppen leds av Umicore som bygger en fabrik i Polen för katodmaterial, en viktig komponent inom batterier för elbilar, och den fjärde gruppen är mellan Varta och amerikanska Ford. Denna väntas bli tillkännagiven av Tysklands finansministerium, enligt Tagesspiegel.

EU:s bilindustri sysselsätter idag 13 miljoner människor.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.