Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

EU är överens om ett ramverk som ska användas för att se över utländska investeringar vilka tros kunna utgöra ett hot mot den nationella säkerheten. Det rapporterar Wall Street Journal.

Ramverket har varit under planering i över ett år och är kopplat till Kinas stora förvärvsfrenesi. Landets investeringar i Europa ökade med hela 77 procent till rekordhöga 35 miljarder euro under 2016.

EU har sedan dess arbetat med att ta fram gemensamma åtgärder för att stoppa affärer när de bedöms hota den nationella säkerheten. Detta har resultatet i en överenskommelse om att länder framöver delar med sig av information om förvärv och låter EU-kommissionen utfärda icke-bindande utlåtanden om potentiella förvärv.

EU:s nya översynsorgan är samtidigt inte i närheten lika starkt som den amerikanska motsvarigheten, Cfius. Den myndigheten har långt större befogenheter och kan även stoppa kinesiska förvärv i andra länder om de uppfattas utgöra ett hot mot USA:s nationella säkerhet. Det var fallet med tyska halvledarbolaget Aixtron 2016 när en kinesisk fond ville köpa det för 670 miljoner euro.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.