Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Storbritannien höjde under torsdagen styrräntan för första gången på över tio år, vilket fick det brittiska pundet att stärkas initialt.

Valutan vände snart till en kraftigare försvagning på omkring 1 procent mot dollarn.

Craig Erlam, analytiker vid Oanda, anser att beskedet var något duvaktigt. Centralbanken uppgav att framtida räntehöjningar kommer att vidtas i långsam takt och i begränsad utsträckning.

”Det finns inget i de initiala kommentarerna som pekar på att vi bör vänta oss en till räntehöjning under de kommande tolv månaderna”, säger analytikern enligt Reuters.

Handelsbanken instämmer med att budskapet var duvaktigt och noterar att centralbanken underströk risken mot de ekonomiska utsikterna från Storbritanniens utträde ur EU. Samtidigt betonades vikten av att se ytterligare kostnadstryck innan det kan bli tal om en till räntehöjning, konstaterar SHB i en kommentar.

UBS Wealth Management konstaterar att beslutet var väntat, men håller för den delen nödvändigtvis inte med om att det var det rätta.

”I vår mening är det något av en chansning att höja i en tid då ekonomin haltar och ingen vet vilket håll brexittärningen kommer att kastas”, uppger Dean Turner vid UBS.

Aberdeen Standard Investments chefekonom Lucy O’Carroll anser att symboliken i räntehöjningen är mer betydande än den faktiska ekonomiska inverkan. Hon påpekar att den brittiska styrräntan fortfarande är exceptionellt låg i historiska mått mätt.

”Risken är att detta [höjningen] tolkas som starten på en cykel med räntehöjningar, vilket kan drabba konsumentförtroendet vid en i synnerhet sårbar tid för ekonomin”, konkluderar chefekonomen.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.