Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Den ekonomiske siaren Martin Armstrong har fått stor uppmärksamhet i Sverige efter att SVT visat en dokumentär om honom, (och av honom?). Martin Armstrong ska enligt sina egna uppgifter ha prickat in i praktiken alla större kriser under de senaste 25 åren, som Asien- Rysslands-, ERM-, dotcom- subprime- och eurokrisen.

Nu har Armstrong satt sin egen trovärdighet och sin, enligt honom själv mycket sofistikerade och träffsäkra, matematiska modell på spel genom att förutse att nästa stora ekonomiska krasch kommer att ske redan den 1 oktober. Det är osäkert om spelbolagen har snappat upp denna chans till storspel. Själv skulle jag gå all-in på att han har fel.

Att kunna ”se in i framtiden” och inte minst kunna förutsäga kriser har varit en lika ofta uppskattad som dubiös verksamhet under hela den nedtecknade mänskliga historien. Och säkert vanligt dessförinnan också. Redan i första Mosebok dyker Josef upp och tolkar Faraos dröm om de förestående sju goda och sedan sju svåra åren, vilket kanske är en av världens äldsta och mest kända konjunkturprognoser. Mindre träffsäker men nästan lika uppmärksammad är Johannes uppenbarelse om den förestående apokalypsen, där fyra ryttare ska uppenbara sig och förebåda jordens undergång. Martin Luther ville ett tag stryka dessa uppenbarelseböcker ur bibeln då han ansåg de vara obegriplig humbug. Den kristna sekten Jehovas vittnen har ägnat stor exegetisk nit för att försöka pricka in när hästarna ska dyka upp. Så här långt har de haft alla fel. En tröst är kanske att de fyra ryttarna brukar dyka upp som dramatiserande ingredienser i diverse publikationer, kanske bäst i Bob Dylans klassiska låt – ”All Along the Watchtower”, som avlutas med att fyra ryttare närmar sig, ”And the wind began to howl”.

En annan historisk person som sägs ha lyckats förutspå vart vinden blåser, till och med att George W Bush skulle besegra den demokratiske presidentkandidaten Al Gore, trots att den senare egentligen fick fler röster i presidentvalet 2000, är den franske 1500-tals läkaren Nostradamus. Hans profetior liksom Johannes uppenbarelser lämnar uppenbarligen utrymme för ständiga ny- och omtolkningar i modern tid.

Även andra kulturer har lämnat stoff till moderna undergångsprofetior. Det gäller exempelvis Mayaindianerna och deras kalender som började upprättas 600 hundra år före vår tideräkning. En tolkning var att denna kalender skulle ta slut den 21 december 2012, vilket därmed skulle innebära en större katastrof för mänskligheten. Denna profetia spred sig till och med till ett dagis i Falun, där ett av barnen tyckte att man borde få glass den 20 december, då jorden tydligen skulle gå under nästa dag.

Mayaindianerna kan knappast sägas att ha lyckats slå mynt av sina förutspåelser, om de nu hade några. Det har emellertid flera av vår tids siare varit väsentligt bättre på att göra. Några har lyckats tjäna stora pengar åt sig själva och andra. Ytterligare andra har förlorat stora pengar åt sig själva och andra, med mindre skickliga/oturliga förutsägelser, men de har naturligtvis haft svårare att bygga sig något större namn för framtiden. Den nya högkonjunkturen för ekonomiska siare hänger naturligtvis samman med att de ekonomiska kriserna och oftast föregående bubblorna har blivit allt vanligare under det senaste kvartsseklet. Den finansiella ingenjörskonsten har ju dessutom gjort det mycket lättare att tjäna pengar på kommande finansiell elände än tidigare.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.