Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Cloetta vinstvarnar – rörelseresultatet väntas bli 40-50 miljoner kronor lägre i tredje kvartalet på årsbasis

Godisjätten Cloettas justerade rörelseresultat beräknas under det tredje kvartalet att bli 40-50 miljoner kronor lägre jämfört med föregående år. Det uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Orsaken uppges vara lägre volymer, men också högre råvarukostnader och negativa valutakursdifferenser.

Skadorna på produktionslinjen i fabriken i Belgien under juni har enligt bolaget visat sig vara större än vad som inledningsvis förväntades, vilket har lett till begränsningar i produktionskapaciteten och att betydligt lägre volymer producerats.

Incidenten uppges också skapat spridningseffekter i produktionsnätverket när både nya skift har lagts till i vissa fabriker och produktion har outsourcats för att kompensera för förlorad produktion. Detta har medfört ökad komplexitet och extra kostnader. Incidenten i fabriken skapar i vissa fall också leveransproblem vilket medför förlorad försäljning.

– Det är olyckligt att incidenten i vår fabrik i Turnhout har skapat spridningseffekter i vårt produktionsnätverk. I kombination med högre råmaterialkostnader och negativa valutakursdifferenser har detta skapat en del kortsiktiga utmaningar. Dessa utmaningar är emellertid under vår egen kontroll och vi kommer att kunna lösa dem. För att öka vår lönsamhet arbetar vi också med ett kostnadsbesparingsprogram som vi avser att lansera senare i år, säger vd Henri de Sauvage-Nolting i pressmeddelandet.

Den skadade produktionslinjen på fabriken i Turnhout kommer att ersättas med en ny linje som förväntas vara fullt fungerande under det andra kvartalet 2018. Merparten av den direkta kostnaden för den skadade linjen förväntas täckas av försäkringar.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.