Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Det är svårt att sälja nyproducerade bostadsrätter och i höst väntar en byggkris i Sverige. Det rapporterar SVT.

Under årets första kvartal har 1 137 bostadsrätter sålts av de tio börsnoterade byggbolagen i Sverige jämfört med 2 739 lägenheter under samma period förra året, visar statistik som SVT tagit del av. Det innebär en minskning med 58 procent.

Samtidigt börjar nybyggen bli klara.

”Hösten kommer att bli besvärlig”, säger Lennart Weiss som är kommersiell direktör på Veidekke till tv-kanalen.

Han uppger att det dessvärre nog måste räkna med att det blir uppsägningar i branschen som helhet. Veidekke-direktören räknar också med att flera små aktörer kommer att slås ut. Han tror nämligen att det väntar en lång lågkonjunktur.

Nordea tror exempelvis att bostadsinvesteringarna sjunker med 30 procent fram till år 2019. Det i sin tur kommer att kyla av den svenska ekonomin.

Nedgången i efterfrågan rör främst dyrare bostadsrätter. SVT lyfter upp att Tobin Properties och Oscar Properties har det svårast.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.