Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Beslutet att förlänga Stefan Ingves mandat bör endast leda till begränsade marknadsreaktioner, åt det duvaktiga hållet. Att ordföranden sitter kvar i ytterligare fem år betyder att Riksbankens penningpolitik kommer vara oförändrad i närtid, skriver Swedbank i en kommentar.

På fredagen meddelade riksbanksfullmäktige att man beslutat att förlänga Stefan Ingves mandat som riksbankschef med fem år. Samtidigt förlängs även mandatet för förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick med sex år.

De initiala marknadsreaktionerna var en svagare krona och lägre obligationsräntor.

Även Nordea konstaterar att det är ”business as usual” efter beslutet. Affärsbanken menar att det som kommer att vara avgörande för penningpolitiken framöver är ECB och kronans växelkurs.

”Då vi förväntar oss att inflationen kommer att vara lägre nästa år och mycket pekar på att det fortfarande är en bit kvar till den första räntehöjningen från ECB, så ser vi en första räntehöjning från Riksbanken i fjärde kvartalet 2018”, skriver Nordea.

Swedbanks prognos är att den första räntehöjningen kommer att ske i april 2018.

Se kommentar om beskedet att förlänga Ingves mandat från Lena Fahlén, stf analyschef på Handelsbanken i spelaren ovan.

Finwire/EFN

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.