Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Prisindex för privatägda bostäder sjönk med 0,4 procent mellan januari och februari enligt den senaste månadsstatistiken från Valueguard. Detta efter att ha stigit med 3,4 procent månaden innan.

Bostadsrättsindex sjönk med 0,8 procent medan villaindex var ned med 0,2 procent under månaden.

På tremånadersbasis är det kombinerade indexet upp med 0,9 procent medan det är ned med 3,7 procent på årsbasis. Priserna på bostadsrätter har backat med 7,9 jämfört med för ett år sedan medan villorna är ned 1,0 procent.

I Stockholm är nedgången för bostadsrätter 0,6 procent i månadstakt, i Göteborg 0,8 procent och i Malmö är den 0,2 procent. Villapriserna har sjunkit med 0,3 procent i Stockholm och med 1,1 procent i Göteborg, medan de är upp med 0,1 procent i Malmö.

I årstakt är bostadsrättspriserna ned med 10,0 procent i Stockholm, vilket är den största nedgången på tolv månaders sikt sedan finanskrisen hösten 2008. Priserna är ned med 4,6 procent i Göteborg och 4,8 procent i Malmö. För villorna är årstakten -5,8 för Stockholm, -1,7 procent för Göteborg och +5,1 procent för Malmö.

”Det stora utbudet på bostadsmarknaden under inledningen av februari ger konsekvenser på bostadsmarknaden. Bostäderna konkurrerar med varandra och köpare kan titta på flera bostäder innan de tar beslut. Det görs affärer om än i makligare takt än tidigare, och i februari påverkades aktiviteten av att de som låg långt fram i sitt beslut att byta boende ville få affären gjord innan det utökade amorteringskravet 1 mars”, kommenterar SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.