Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Fordonssäkerhetsbolaget Autoliv redovisar ökad omsättning som var högre än väntat under tredje kvartalet 2017. Rörelseresultatet sjönk samtidigt oväntat.

Omsättningen uppgick till 2 500,4 miljoner dollar (2 461,3), att jämföra med Bloomberg analytikerkonsensus som låg på 2 500.

Organiska tillväxten låg på 0,5 procent. Bolagets prognos från förra delårsrapporten var att den organiska tillväxten skulle vara mellan 0-2 procent i det tredje kvartalet. I förra kvartalet var organiska tillväxten 0,2 procent.

Rörelseresultatet blev 158,7 miljoner dollar (191,1), med en rörelsemarginal på 6,3 procent.

Rörelseresultatet exklusive extraordinära poster utföll till 196,3 miljoner dollar (199,4), med en rörelsemarginal exklusive extraordinära poster på 7,9 procent.

Bolagets egen prognos från förra delårsrapporten var en justerad rörelsemarginal på mellan 7,5-8,0 procent i tredje kvartalet. I förra kvartalet var den justerade rörelsemarginalen 8,4 procent.

Resultatet före skatt var 132,5 miljoner dollar (185,1), analytikerkonsensus 166. Resultatet efter skatt blev 88,2 miljoner dollar (135,5), analytikerkonsensus 116.

Resultat per aktie hamnade på 1,04 dollar (1,56). Resultat per aktie exklusive extraordinära poster blev 1,47 dollar (1,63).

Det lägre resultatet per aktie om 1,04 dollar förklaras av ”negativa effekter från kapacitetsanpassningar och kartellrelaterade ärenden, högre kostnader för forskning, utveckling och teknikanpassning, netto, vår resultatandel i Zenuity samt engångsskatteposter”.

Under fjärde kvartalet 2017 förväntas den organiska försäljningen vara i det närmaste oförändrad från det tredje och den justerade rörelsemarginalen bli mer än 9 procent. Den totala försäljningstillväxten förväntas bli cirka 4 procent för det fjärde kvartalet.

För helåret 2017 upprepas prognosen om en justerad rörelsemarginal på runt 8,5 procent. Samtidigt sänks prognosen för den organiska försäljningstillväxten till ”mer än 1 procent”, från tidigare runt 2 procent.

Detta ”främst till följd av en svagare marknad i Nordamerika, en ogynnsam modellmix och en minskad försäljning av ersättningsgasgeneratorer”, uppger bolaget.

Årets investeringar spås ligga fortsatt inom ett spann på 5-6 procent av försäljningen på helåret, medan investeringarna i forskning, utveckling och teknikanpassning, netto,
förväntas bli mer än 7,0 procent.

”Det tredje kvartalet utvecklades väsentligen som vi förväntade oss. Vi är mitt i en intensiv period av att förbereda oss för vår framtida tillväxt, samtidigt som vi presterade i övre delen av det förväntade marginalspannet för kvartalet”, kommenterar vd Jan Carlson i rapporten.

Den 14 september tillkännagav bolaget att man avser genomföra en strategisk översyn av verksamhetsstrukturen med avsikt att bilda två separata noterade bolag av de nuvarande affärssegmenten Passive Safety och Electronics. Översynen fortlöper enligt plan och bolaget räknar med att kunna lämna en uppdatering före årsskiftet.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.