Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Fordonssäkerhetsbolaget Autolivs styrelse har avslutat sin strategiska översyn och beslutat att förbereda en avknoppning av affärsområdet Electronics, som bildar ett nytt, självständigt bolag att noteras under tredje kvartalet 2018. Det framgår av ett pressmeddelande.

Analyser gjorda under den strategiska översynen visar enligt bolaget att de antaganden som tidigare gjorts om en uppdelning av bolaget har visat sig vara riktiga. Uppdelningen uppges skapa mervärde för aktieägare och övriga intressenter då möjligheten att adressera två differentierade, växande marknader med ledande produkter ökar.

”När den strategiska översynen nu avslutats fortsätter vi processen med fullt fokus på en framgångsrik introduktion av våra två affärssegment som fristående bolag under 2018. Vi ser med tillförsikt på de strategiska möjligheter våra båda affärsområden har som fristående bolag”, kommenterar Jan Carlson, styrelseordförande, vd och koncernchef i Autoliv.

Avknoppningen kommer att genomföras som en utdelning av aktierna i det nya Electronics-bolaget på pro rata-basis till innehavarna av stamaktier (inklusive genom svenska depåbevis) i Autoliv på en ännu inte fastslagen avstämningsdag.

Som en del av förberedelserna för avknoppningen väntas Electronics erhålla ett kapitaltillskott från Autoliv, med det underliggande målet att Autoliv förblir ”strong investment grade”. Avsikten är att avknoppningen ska vara skattefri för aktieägare både i USA och Sverige.

Efter avknoppningen kommer Autolivs nuvarande affärsområde Passive Safety fortsätta under namnet Autoliv med fortsatt listning på New York Stock Exchange och Nasdaq Stockholm. Electronics-verksamheten kommer att få ett nytt företagsnamn som meddelas vid senare tidpunkt och förväntas noteras i USA och Sverige. Båda bolagen kommer ha huvudkontor i Stockholm, Sverige.

En framåtblickande indikation för helåret för de fristående bolagen förväntas lämnas i samband med Autolivs kvartalsrapport för fjärde kvartalet 2017.

Avknoppningen beräknas slutföras under tredje kvartalet 2018 och är föremål för marknads- och regulatoriska villkor samt vissa övriga villkor, inkluderande ett godkännande av Autolivs styrelse.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.