Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Verkstadsbolaget Atlas Copco har tecknat avtal om att förvärva Brooks Automations kryotekniska verksamhet, enligt ett pressmeddelande. Köpeskillingen uppgår till 6 239 miljoner kronor.

Förvärvet inkluderar kryopumpverksamheten i Chelmsford i USA och Monterrey i Mexico, ett världsomspännande nätverk av försäljnings- och servicecentrum samt 50 procent av Ulvac Cryogenics.

Brooks Automation grundades 1978 och är noterat på Nasdaq-börsen. Den kryotekniska verksamheten har huvudkontor i Chelmsford i Massachussetts och omkring 400 anställda. Intäkterna uppgick de senaste 12 månaderna till cirka 1 777 miljoner kronor. Intäkterna för UCI ingår inte i den summan.

UCI är ett samriskföretag med Ulvac, ett bolag listat på Tokyobörsen. UCI hade det senaste räkenskapsåret, med slut i juni 2017, intäkter på omkring 911 miljoner kronor.

”Förvärvet av Brooks kryotekniska verksamhet ger oss tillgång till nya teknologier och produkter som kompletterar vårt nuvarande erbjudande inom vakuumkammarlösningar”, säger Geert Follens, chef för affärsområdet vakuumteknik.

Genom förvärvet uppges Edwards, ett bolag inom Atlas Copco-koncernens, erbjudande inom vakuumkammarlösningar för kunder i halvledar- och verkstadsindustrin utökas väsentligt.

”Förvärvet kompletterar Atlas Copcos existerande teknologier med en ny produktlinje bestående av högvakuumpumpar för att optimera borttagandet av vattenånga och väte, vilket är kritiskt för vissa industriella processer och processer för att tillverka halvledare”, heter det.

Förvärvet finansieras helt med likvida medel från Atlas Copcos egna tillgångar, och är föremål för godkännande från myndigheter. Förvärvet förväntas slutföras under första kvartalet 2019.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.