Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

De amerikanska börsföretagen har sedan 2008 köpt tillbaka egna aktier för nästan fyra biljoner dollar, motsvarande 32 477 miljarder kronor.

De massiva återköpen uppges ha lett till dagens rekordhöga kurser och börjat få vissa aktörer att bli oroliga över utvecklingen.

”Det har manipulerat marknaden massivt. Den (marknaden) skrämmer livet ur mig”, sade Richard Bowen till The New York Post. Han är en tidigare chef på Citigroup och visselblåsare för samma bank under perioden när subprimelån erbjöds på USA:s bostadsmarknad.

Att Richard Bowen kan ha rätt i sin uppfattning framgår av att flera bolag med stora kassor inte ens har velat använda dessa för återköp. Istället har man utnyttjat den låga räntan till lån just för ändamålet.

Åkerköp av egna aktier leder till en automatiskt ökad vinst per aktie då antalet aktier som vinsten kan spridas på blir färre. Denna praxis har utnyttjats av vd:ar för de amerikanska börsföretagen och lett till både högre vinster, högre aktiekurser och högre bonusar för cheferna. Men då metoden har använts i alltför stor grad bedöms den alltså av vissa även som manipulerande av aktiekurserna.

”Vi har länge varit i en marknadsbubbla och återköpen är en stor del av den då de har möjliggjorts genom konstgjorda låga räntor som fortfarande finns idag”, sade den finansiella kommentatorn Peter Schiff.

Förra året gick 66 procent av vinsterna för S&P 500-företagen till återköp av egna aktier.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.