Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Den brittisk-svenska läkemedelsjätten Astra Zeneca storsatsar på Kina i en tid när myndigheter sätter prispress på företaget på grund av en stor efterfrågan.

Vd Pascal Soriot uppger i en intervju med nyhetsbyrån Reuters att företaget fick acceptera en prissänkning på 50 procent förra året på lungcancer-läkemedlet Iressa, en föregångare till Tagrisso.

Han förklarade att prissänkningen kom från att regeringen vill kunna erbjuda medicin till fler personer. Detta har man tidigare kunnat göra med äldre läkemedel men nu har även de hamnat under prispress på den höga efterfrågan.

För att motverka denna sorts motgångar har Astra Zeneca valt att göra stora åtaganden i Kina.

Detta har fram tills nu manifesterat sig bland annat genom inledda partnerskap med teknikjättar som Alibaba och Tencent, samt ett godkännande för Tagrisso förra året.

Vidare har företaget tecknat ett joint venture med statligt uppbackade Dizal Pharmaceutical om att marknadsföra Kina-upptäckta läkemedel, vilket är viktigt för Peking.

Astra Zeneca har också ett pågående forskningssamarbete med Hongkong-baserade Chi-Med kring nya cancerläkemedel mot njure, lunga och mage.

Astra Zeneca har en säljkår på 7 500 personer i Kina. Under de senaste fem åren har försäljningen fördubblats och förra året utgjorde marknaden 18 procent av intäkterna hos Astra Zeneca. Det är dubbelt så mycket som konkurrenterna.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.