Vin bättre än aktier

REPRIS Vin är inte bara gott att dricka, det går även att investera i. För några år sedan var det populärt att satsa pengar i vinfonder. Men i dag rekommenderar experterna att vin hellre ska köpas i flaskor.

En förenklad jämförelse visar att den som valde att investera i något av toppvinerna 2001– istället för att lägga pengar i någon av storföretagen på börsen – har tjänat nästan 80 procent mer.

Men det har inte gått spikrakt uppåt. ”Under finanskrisen ville alla bevaka sina tillgångar, vilket medförde att vinpriserna föll”, säger Johan Magnusson, värderingsman på Sveriges Handelskammare.

Några år senare, 2011 blev det ett ännu värre ras. Fina viner hade blivit en statussymbol i Kina, vilket trissade upp priserna under några månader. Vinbubblan var ett faktum.

”Tyvärr såg många att priserna bara steg och steg. De öppnade vinfonder utan att egentligen förstå vinmarknaden”, berättar den före detta vinfondsförvaltaren Jan-Erik Paulson. Som fortsätter: ”Alla fonder som köpte alldeles innan bubblan sprack har problem med övervärderade viner”. 

Men många vinexperter är överens om att marknaden ändå är relativt säker, om man undviker vinfonderna och själv köper sitt vin. ”Är det vettiga omständigheter och inte alltför stora katastrofer i världen, så kommer kvalitetsområdena att vara prissäkra”, säger Carl Jan Granqvist, ägare till vinkällaren Grappe.

Inslaget sändes ursprungligen 28 januari 2015

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -1.6%
NASDAQ-100 -1.4%
NASDAQ Composite -1.5%

Vinnare & förlorare

Avanza 13.6%
Intrum Justitia 4.7%
Evolution Gaming Group 4%
Wallenstam -3.8%
Telia Company -4.1%
Epiroc -5.8%
Uppdaterad fre 17:35
Fördröjning 15 min
 • Så funkar reporäntan1:37

  Så funkar reporäntan

  Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är...

 • Undvik emojis på jobbet0:51

  Undvik emojis på jobbet

  Använder du emojis i dina jobbmejl? Enligt forskning från både Israel och Nederländerna är det allt annat än positivt. 

 • FRN - när räntan går upp5:32

  FRN - när räntan går upp

  FRN - eller floating rate note - innebär att räntan sätts om var tredje månad. Ulrika Lindén, förvaltare på Öhman Fonder, driver en FRN-fond och kan berätta mer.

 • Två vinnare på digitalisering16:24

  Två vinnare på digitalisering

  I dag bjuds det bland annat på småbolag och Clas Ohlson i Börslunch. Gästar gör veteranen Vegard Søraunet och debutanten Wilhelm Gruvberg.