Så slår negativ ränta

Trots ivriga försök har Riksbanken inte lyckats få upp inflationstakten. Istället har Sverige sedan sex månader sjunkande priser.

På torsdag kommer Riksbanken med nytt räntebesked och många spekulerar nu i att banken kommer att sänka styrräntan från nuvarande noll procent. Därmed skulle Sverige få negativ ränta.

Maria Landeborn, privatekonom på SBAB, tror dock inte att storbankerna kommer att sänka räntan till under noll på inlåningskonton i första taget:

”Men däremot tror jag att det finns en risk att man tar ut det på andra sätt. Det kan handla om att räntan på bolånen inte går ner lika mycket som den skulle gjort annars, priset på bankkort och tjänster kanske stiger några kronor”, säger Maria Landeborn.

EFN:s kommentator Per Lindvall tror dessutom att en negativ ränta rent statsfinansiellt inte är den bästa lösningen. Det krävs finanspolitiska åtgärder för att få fart på inflationen, menar han.

 

Lyssna även på senaste Makropodden, där Per Lindvall och Peter Andersson resonerar om hur man skapar inflation. Podden hittar du här.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -0.4%
NASDAQ-100 0.6%
NASDAQ Composite 0.5%

Vinnare & förlorare

Evolution Gaming Group 4%
AddLife 3.9%
NetEnt 3.8%
Saab -1.7%
Hexpol -1.8%
Paradox Interactive -3.4%
Uppdaterad fre 16:21
Fördröjning 15 min
 • Örebros mustigaste framgångssaga2:59

  Örebros mustigaste framgångssaga

  98 procent av all mustextrakt tillverkas i Örebro, på familjeföretaget Roberts. Extraktet levereras till tillverkare som Spendrups som tillverkar 7,5 miljoner liter must per år.

 • Så funkar reporäntan1:37

  Så funkar reporäntan

  Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är...

 • Undvik emojis på jobbet0:51

  Undvik emojis på jobbet

  Använder du emojis i dina jobbmejl? Enligt forskning från både Israel och Nederländerna är det allt annat än positivt. 

 • FRN - när räntan går upp5:32

  FRN - när räntan går upp

  FRN - eller floating rate note - innebär att räntan sätts om var tredje månad. Ulrika Lindén, förvaltare på Öhman Fonder, driver en FRN-fond och kan berätta mer.

 • Två vinnare på digitalisering16:24

  Två vinnare på digitalisering

  I dag bjuds det bland annat på småbolag och Clas Ohlson i Börslunch. Gästar gör veteranen Vegard Søraunet och debutanten Wilhelm Gruvberg.