Missa inte barnförsäkringen

Nästan vart fjärde barn saknar en barnförsäkring. Det visar en undersökning som TNS Sifo gjort på uppdrag av Folksam.

Drygt 40 procent av de som saknar barnförsäkring uppger att anledningen är att barnen är försäkrade på annat sätt – antingen via barnomsorg eller skola, via hemförsäkring, eller att det inte behövs eftersom barnsjukvården är gratis.

”Jag tror tyvärr att det beror mycket på okunskap, vilket vår undersökning visar. Man tror att man har ett bättre skydd än man har, antingen via dagis, skola eller via sin hemförsäkring. Och det stämmer ju tyvärr inte”, säger Victoria Mattes, barnförsäkringsexpert på Folksam.

Tvärtemot vad många tror är det väldigt få hemförsäkringar som täcker barnens olycksfall och sjukdom, förutom vid resa. Och kommunens skolbarnsförsäkringar täcker bara olycksfall, inte sjukdom. Dessutom är det långt ifrån alla som gäller på fritiden.

”Man ska tänka på att teckna försäkringen så tidigt som möjligt efter att barnet är fött. Då har inget hänt ännu och då kommer så mycket möjligt att täckas in”, säger Lisa Halvorsen på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -0.5%
NASDAQ-100 0.6%
NASDAQ Composite 0.5%

Vinnare & förlorare

FastPartner 4.8%
Evolution Gaming Group 4.5%
NetEnt 3.8%
Hexpol -2%
Saab -2%
Paradox Interactive -2.3%
Uppdaterad fre 17:35
Fördröjning 15 min
 • Örebros mustigaste framgångssaga2:59

  Örebros mustigaste framgångssaga

  98 procent av all mustextrakt tillverkas i Örebro, på familjeföretaget Roberts. Extraktet levereras till tillverkare som Spendrups som tillverkar 7,5 miljoner liter must per år.

 • Så funkar reporäntan1:37

  Så funkar reporäntan

  Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är...

 • Undvik emojis på jobbet0:51

  Undvik emojis på jobbet

  Använder du emojis i dina jobbmejl? Enligt forskning från både Israel och Nederländerna är det allt annat än positivt. 

 • FRN - när räntan går upp5:32

  FRN - när räntan går upp

  FRN - eller floating rate note - innebär att räntan sätts om var tredje månad. Ulrika Lindén, förvaltare på Öhman Fonder, driver en FRN-fond och kan berätta mer.

 • Två vinnare på digitalisering16:24

  Två vinnare på digitalisering

  I dag bjuds det bland annat på småbolag och Clas Ohlson i Börslunch. Gästar gör veteranen Vegard Søraunet och debutanten Wilhelm Gruvberg.