Investeringar i vin ökar

Sedan det 2001 blev lagligt att både ärva vin, och handla med det på en officiell marknad, har intresset för vininvesteringar stadigt ökat. I och med det ökande intresset för samlande väljer också allt fler att hyra en plats hos företag med vinkällare.

Och visst går det att göra sig en rejäl hacka: ”Låt oss säga att jag köpte Château Pétrus för 1000 kronor 1982, vilket alla tyckte var väldigt mycket. I dag säljer jag dem gladeligen för 35000 kronor per flaska”, säger Carl Jan Granqvist, ägare till Skandinaviens största vinkällare Grappe, med runt 1 200 medlemmar.

Vad som är rätt vin att investera i utgör en hel vetenskap. Men Johan Magnusson, ägare av Magnusson Fine Wine, har några generella tips: ”Köp dokumenterade viner av en bra årgång, lagra dem rätt och köp dem helst i originalförpackning”.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -0.8%
NASDAQ-100 1.5%
NASDAQ Composite 1.5%

Vinnare & förlorare

Oriflame 3.2%
Essity 1.7%
Millicom 1.3%
Swedish Match -4.2%
Hansa Medical -4.5%
Avanza -4.9%
Uppdaterad tor 17:35
Fördröjning 15 min