Investeringar i vin ökar

Sedan det 2001 blev lagligt att både ärva vin, och handla med det på en officiell marknad, har intresset för vininvesteringar stadigt ökat. I och med det ökande intresset för samlande väljer också allt fler att hyra en plats hos företag med vinkällare.

Och visst går det att göra sig en rejäl hacka: ”Låt oss säga att jag köpte Château Pétrus för 1000 kronor 1982, vilket alla tyckte var väldigt mycket. I dag säljer jag dem gladeligen för 35000 kronor per flaska”, säger Carl Jan Granqvist, ägare till Skandinaviens största vinkällare Grappe, med runt 1 200 medlemmar.

Vad som är rätt vin att investera i utgör en hel vetenskap. Men Johan Magnusson, ägare av Magnusson Fine Wine, har några generella tips: ”Köp dokumenterade viner av en bra årgång, lagra dem rätt och köp dem helst i originalförpackning”.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 0.5%
NASDAQ-100 2%
NASDAQ Composite 1.7%

Vinnare & förlorare

Millicom 7%
Hexpol 4.6%
Lundin Petroleum 2.3%
NCC -1.6%
Attendo -1.6%
Evolution Gaming Group -3.5%
Uppdaterad ons 09:08
Fördröjning 15 min
 • Så funkar reporäntan1:37

  Så funkar reporäntan

  Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är...

 • Undvik emojis på jobbet0:51

  Undvik emojis på jobbet

  Använder du emojis i dina jobbmejl? Enligt forskning från både Israel och Nederländerna är det allt annat än positivt. 

 • FRN - när räntan går upp5:32

  FRN - när räntan går upp

  FRN - eller floating rate note - innebär att räntan sätts om var tredje månad. Ulrika Lindén, förvaltare på Öhman Fonder, driver en FRN-fond och kan berätta mer.

 • Två vinnare på digitalisering16:24

  Två vinnare på digitalisering

  I dag bjuds det bland annat på småbolag och Clas Ohlson i Börslunch. Gästar gör veteranen Vegard Søraunet och debutanten Wilhelm Gruvberg.