Kina nytt vinland

Den stora vinbubbla som startade i Kina för ett par år sen har skakat om vinmarknaden i grunden. Fina viner blev en statussymbol, vilket trissade upp priserna. Allt eftersom priserna steg växte problemen med falska kopior. Men samtidigt som bluffviner blev allt vanligare, byggdes också flera vinslott i Kina. När bubblan sprack fortsatte vinproduktionen i landet.

Kanske är det som vinproducent Kina kommer påverka marknaden framöver. 2011 vann det kinesiska vinet Helan Qingxue guldmedalj för världens bästa vin på Decanter World Wine Awards. ”Kina är ett stort land. Det finns stor potential och på sina håll bra förhållande att odla vin på. På sikt tror jag att vi får se kvalitetsvin från Kina”, säger Sören Nylund, värderingsansvarig på Systembolaget.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -1.3%
NASDAQ-100 1.1%
NASDAQ Composite 0.7%

Vinnare & förlorare

Lifco 1.9%
Swedish Match 1.6%
Billerudkorsnäs 1.5%
Paradox Interactive -6.7%
ÅF -6.8%
Lundin Petroleum -7%
Uppdaterad mån 17:35
Fördröjning 15 min