Kakaon går mot strömmen

När de flesta råvarupriser rasat de senaste åren har kakaon gått mot strömmen, sedan början på 2013 har priset gått upp med över 30 procent.

Trots en väntad rekordskörd rusade kakaopriset under den gångna hösten. Bakom detta ligger stark efterfrågan kombinerat med en oro för effekten av Ebolasjukan i Västafrika, där 70 procent av kakaon odlas.

Ett bolag som känt av kakaorallyt är Cloetta. Och i slutändan är det kunderna som fått betala:

”Under 2014 så gick ju världsmarknadspriset på kakao upp vilket vi fått möta med hjälp av prisökningar”, säger Jacob Broberg, presschef på Cloetta.

Cloetta köper nästan 3 000 ton kakao per år. I somras höjde man priserna på sin choklad med mellan 5 och 8 procent, och nya prishöjningar kan vara på gång.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 1.1%
NASDAQ-100 0.6%
NASDAQ Composite 0.6%

Vinnare & förlorare

Loomis 13.3%
Intrum Justitia 12.8%
Kindred Group 5.5%
Nolato -1.9%
Sagax -2.3%
Arjo -3.1%
Uppdaterad tis 17:35
Fördröjning 15 min
 • Örebros mustigaste framgångssaga2:59

  Örebros mustigaste framgångssaga

  98 procent av all mustextrakt tillverkas i Örebro, på familjeföretaget Roberts. Extraktet levereras till tillverkare som Spendrups som tillverkar 7,5 miljoner liter must per år.

 • Så funkar reporäntan1:37

  Så funkar reporäntan

  Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är...

 • Undvik emojis på jobbet0:51

  Undvik emojis på jobbet

  Använder du emojis i dina jobbmejl? Enligt forskning från både Israel och Nederländerna är det allt annat än positivt. 

 • FRN - när räntan går upp5:32

  FRN - när räntan går upp

  FRN - eller floating rate note - innebär att räntan sätts om var tredje månad. Ulrika Lindén, förvaltare på Öhman Fonder, driver en FRN-fond och kan berätta mer.

 • Två vinnare på digitalisering16:24

  Två vinnare på digitalisering

  I dag bjuds det bland annat på småbolag och Clas Ohlson i Börslunch. Gästar gör veteranen Vegard Søraunet och debutanten Wilhelm Gruvberg.