Stjärnförvaltaren: ”Kejsaren är naken”

Anders Ekernäs har arbetat som ränteförvaltare i USA i 27 år och är ansedd som en av de främsta förvaltarna i landet. Hans syn på världsekonomin är allt annat än ljus. ”Förr eller senare kommer man märka att kejsare är naken”, säger han.

När det gäller Eurozonen är han övertygad om att den kommer att falla. Och detta kommer att leda till ”en kris mångdubbelt större än den efter Lehman”.

När det gäller Kina är det ännu värre. En finanskris och en dramatisk nedgång i tillväxten väntar landet när lånebubblan spricker menar Anders Ekernäs.

Att negativ tillväxt och recession väntar i krisdrabbade Ryssland tar Ekernäs för givet.

Och när det gäller USA, som många ser som dragloket i världsekonomin, ska man inte heller ha för höga förhoppningar enligt Ekernäs. De massiva kvantitativa lättnaderna, QE, som centralbanken använt sig av hjälper inte egentligen, de dämpar bara symptomen.

Det enda glädjeämnet enligt Ekernäs är att världen kommer ta sig igenom krisen och bli lite klokare. En lärdom lär bli att penningpolitik inte kan lösa alla problem och som en konsekvens kommer centralbankernas makt att minska.

Anders Ekernäs är chefsförvaltare på Hillswick Asset Management.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 1%
NASDAQ-100 0.6%
NASDAQ Composite 0.8%

Vinnare & förlorare

Intrum Justitia 9.7%
Hennes & Mauritz 6.8%
Beijer Ref 5.9%
Embracer -6.8%
Paradox Interactive -7.2%
Sinch -9.8%
Uppdaterad ons 17:35
Fördröjning 15 min
 • Örebros mustigaste framgångssaga2:59

  Örebros mustigaste framgångssaga

  98 procent av all mustextrakt tillverkas i Örebro, på familjeföretaget Roberts. Extraktet levereras till tillverkare som Spendrups som tillverkar 7,5 miljoner liter must per år.

 • Så funkar reporäntan1:37

  Så funkar reporäntan

  Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är...

 • Undvik emojis på jobbet0:51

  Undvik emojis på jobbet

  Använder du emojis i dina jobbmejl? Enligt forskning från både Israel och Nederländerna är det allt annat än positivt. 

 • FRN - när räntan går upp5:32

  FRN - när räntan går upp

  FRN - eller floating rate note - innebär att räntan sätts om var tredje månad. Ulrika Lindén, förvaltare på Öhman Fonder, driver en FRN-fond och kan berätta mer.

 • Två vinnare på digitalisering16:24

  Två vinnare på digitalisering

  I dag bjuds det bland annat på småbolag och Clas Ohlson i Börslunch. Gästar gör veteranen Vegard Søraunet och debutanten Wilhelm Gruvberg.