Stjärnförvaltaren: ”Kejsaren är naken”

Anders Ekernäs har arbetat som ränteförvaltare i USA i 27 år och är ansedd som en av de främsta förvaltarna i landet. Hans syn på världsekonomin är allt annat än ljus. ”Förr eller senare kommer man märka att kejsare är naken”, säger han.

När det gäller Eurozonen är han övertygad om att den kommer att falla. Och detta kommer att leda till ”en kris mångdubbelt större än den efter Lehman”.

När det gäller Kina är det ännu värre. En finanskris och en dramatisk nedgång i tillväxten väntar landet när lånebubblan spricker menar Anders Ekernäs.

Att negativ tillväxt och recession väntar i krisdrabbade Ryssland tar Ekernäs för givet.

Och när det gäller USA, som många ser som dragloket i världsekonomin, ska man inte heller ha för höga förhoppningar enligt Ekernäs. De massiva kvantitativa lättnaderna, QE, som centralbanken använt sig av hjälper inte egentligen, de dämpar bara symptomen.

Det enda glädjeämnet enligt Ekernäs är att världen kommer ta sig igenom krisen och bli lite klokare. En lärdom lär bli att penningpolitik inte kan lösa alla problem och som en konsekvens kommer centralbankernas makt att minska.

Anders Ekernäs är chefsförvaltare på Hillswick Asset Management.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -0.8%
NASDAQ-100 1.4%
NASDAQ Composite 1.3%

Vinnare & förlorare

Oriflame 3.2%
Essity 1.7%
Millicom 1.3%
Swedish Match -4.2%
Hansa Medical -4.5%
Avanza -4.9%
Uppdaterad tor 17:35
Fördröjning 15 min