Därför är räntehöjningen nära

I fredags kom överraskande starka jobbsiffror från USA, som omedelbart höjde humöret på marknaden.  Antalet arbeten utanför jordbrukssektorn i USA ökade med över 300 000 personer i november, vilket är närmare 100 000 fler än förväntat.

EFN:s reporter Jesper Norberg menar att detta bekräftar att ”USA är den lysande stjärnan i världsekonomin”.

Det som kanske var mest glädjande är att det nu även syns en ökning av timlönerna, vilket har varit ett av de få kvarvarande problemen i den amerikanska ekonomin.

Om trenden med stigande timlön håller i sig är konsekvensen klar enligt Jesper Norberg, en räntehöjning från den amerikanska centralbanken lär komma redan tidigt nästa år.

 

Sverige i veckan

På agendan i Sverige denna vecka är framför allt tre bolag, Clas Ohlsson, som kommer med delårsrapport och Tele2 och Ica som anordnar kapitalmarknadsdagar.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 1.2%
NASDAQ-100 0.4%
NASDAQ Composite 0.7%

Vinnare & förlorare

Intrum Justitia 7.5%
Pandox 5.8%
Sectra 4.3%
Arjo -2.9%
Fabege -3%
Lundbergs -3.7%
Uppdaterad mån 17:35
Fördröjning 15 min
 • Örebros mustigaste framgångssaga2:59

  Örebros mustigaste framgångssaga

  98 procent av all mustextrakt tillverkas i Örebro, på familjeföretaget Roberts. Extraktet levereras till tillverkare som Spendrups som tillverkar 7,5 miljoner liter must per år.

 • Så funkar reporäntan1:37

  Så funkar reporäntan

  Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är...

 • Undvik emojis på jobbet0:51

  Undvik emojis på jobbet

  Använder du emojis i dina jobbmejl? Enligt forskning från både Israel och Nederländerna är det allt annat än positivt. 

 • FRN - när räntan går upp5:32

  FRN - när räntan går upp

  FRN - eller floating rate note - innebär att räntan sätts om var tredje månad. Ulrika Lindén, förvaltare på Öhman Fonder, driver en FRN-fond och kan berätta mer.

 • Två vinnare på digitalisering16:24

  Två vinnare på digitalisering

  I dag bjuds det bland annat på småbolag och Clas Ohlson i Börslunch. Gästar gör veteranen Vegard Søraunet och debutanten Wilhelm Gruvberg.