Tveksamt att betala för skuldsanering

I dag beräknar Kronofogden att runt 25 000 personer behöver ansöka om skuldsanering. Kronofogden rekommenderar att du tar hjälp av din kommuns budget- och skuldrådgivare med din ansökan.

Men köerna till kommunens kostnadsfria rådgivare är långa och i vissa kommuner kan det ta ända upp till 1 år att få hjälp.

Det har öppnat upp för andraföretag att ge sig in på marknaden. Det privata företaget skuldsanera.com tar betalt för att hjälpa människor med sina ansökningar till Kronofogden.

Skuldsanera.com tar 12 500 kronor för att hjälpa till med ansökningar till Kronofogden. Företagets vd Sven Svensson ser det inte som något problem att överskuldsatta betalar för hjälpen.

Anders Rabenius på Kronofogden är dock skeptisk till det privata alternativet: ”Att gå ut med att säga att det ökar chanserna att få skuldsanering är felaktigt.”

Lena Nordqvist är ordförande på Riksförbundet för överskuldsatta, Insolvens. Hon håller med i Anders Rabenius kritik.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -0.5%
NASDAQ-100 0.6%
NASDAQ Composite 0.5%

Vinnare & förlorare

FastPartner 4.8%
Evolution Gaming Group 4.5%
NetEnt 3.8%
Hexpol -2%
Saab -2%
Paradox Interactive -2.3%
Uppdaterad fre 17:35
Fördröjning 15 min
 • Örebros mustigaste framgångssaga2:59

  Örebros mustigaste framgångssaga

  98 procent av all mustextrakt tillverkas i Örebro, på familjeföretaget Roberts. Extraktet levereras till tillverkare som Spendrups som tillverkar 7,5 miljoner liter must per år.

 • Så funkar reporäntan1:37

  Så funkar reporäntan

  Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är...

 • Undvik emojis på jobbet0:51

  Undvik emojis på jobbet

  Använder du emojis i dina jobbmejl? Enligt forskning från både Israel och Nederländerna är det allt annat än positivt. 

 • FRN - när räntan går upp5:32

  FRN - när räntan går upp

  FRN - eller floating rate note - innebär att räntan sätts om var tredje månad. Ulrika Lindén, förvaltare på Öhman Fonder, driver en FRN-fond och kan berätta mer.

 • Två vinnare på digitalisering16:24

  Två vinnare på digitalisering

  I dag bjuds det bland annat på småbolag och Clas Ohlson i Börslunch. Gästar gör veteranen Vegard Søraunet och debutanten Wilhelm Gruvberg.