”Euron faller samman”

Att den amerikanska ekonomin går åt rätt håll är de flesta bedömare överens om. Men hur ser egentligen USA på utvecklingen i Europa?

Enligt finansreportern Myles Udland på Business Insider är amerikanska investerare kluvna till den europeiska utvecklingen. Själv tror han att penningpolitiska stimulanser från ECB vore bra för europeiska aktier. Men han framhåller samtidigt att Europas ekonomi tveklöst är svag.

Leif Lindahl på Danske Bank säger att deras amerikanska kunder främst är bekymrade över Europas tidigare tillväxtmotorer: England och framför allt Tyskland.

Svenske Anders Ekernäs, som har jobbat i USA sedan 80–talet, och en av landets mest framgångsrika ränteförvaltare, har en väldigt mörk syn på Europas framtid. Han är övertygad om att valutaunionen kommer falla:

 ”Det blir en kris, mångdubbelt större än den efter Lehman”, säger han.

 

Vill du se fler nyheter och program om ekonomi? Prenumerera på EFN:s nyhetsbrev här. 

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 1.3%
NASDAQ-100 1.2%
NASDAQ Composite 1%

Vinnare & förlorare

NetEnt 5.7%
Intrum Justitia 5.5%
AddLife 4.4%
Mycronic -1.8%
Elekta -2%
Swedish Match -2.3%
Uppdaterad tor 15:15
Fördröjning 15 min
 • Örebros mustigaste framgångssaga2:59

  Örebros mustigaste framgångssaga

  98 procent av all mustextrakt tillverkas i Örebro, på familjeföretaget Roberts. Extraktet levereras till tillverkare som Spendrups som tillverkar 7,5 miljoner liter must per år.

 • Så funkar reporäntan1:37

  Så funkar reporäntan

  Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är...

 • Undvik emojis på jobbet0:51

  Undvik emojis på jobbet

  Använder du emojis i dina jobbmejl? Enligt forskning från både Israel och Nederländerna är det allt annat än positivt. 

 • FRN - när räntan går upp5:32

  FRN - när räntan går upp

  FRN - eller floating rate note - innebär att räntan sätts om var tredje månad. Ulrika Lindén, förvaltare på Öhman Fonder, driver en FRN-fond och kan berätta mer.

 • Två vinnare på digitalisering16:24

  Två vinnare på digitalisering

  I dag bjuds det bland annat på småbolag och Clas Ohlson i Börslunch. Gästar gör veteranen Vegard Søraunet och debutanten Wilhelm Gruvberg.