Sopor är lönsamt

Sverige är bäst i Europa på att återvinna sopor och för energibolagen har avfall blivit en lönsam affär. Ett skäl är att de tar betalt av hushållen från två håll.

Energibolagens affärsmodell går ut på att dels ta betalt för att ta hand om avfallet, via den kommunala sopavgiften. På andra sidan tar de sedan betalt av samma hushåll – för fjärrvärme och för el.

Förklaringen, enligt energibolagen, ligger i att det krävs dyr och avancerad teknik för att kunna elda avfall.

”En sådan här anläggning är betydligt mer avancerad än ett kraftvärmeverk för låt oss säga skogsflis”, säger Ulf Wikström, hållbarhetschef på Fortum Värme.

Energibolagen gör stora vinster på sina kraftvärmeverk. Borde inte därför affärsmodellen ändras, så att hushållen får betalt för att leverera sopor. Weine Wiqvist, vd på branschorganisationen Avfall Sverige, har svårt att se det – åtminstone på kort sikt.

 

Se även: Sverige behöver mer sopor.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -0.5%
NASDAQ-100 0.6%
NASDAQ Composite 0.5%

Vinnare & förlorare

FastPartner 4.8%
Evolution Gaming Group 4.5%
NetEnt 3.8%
Hexpol -2%
Saab -2%
Paradox Interactive -2.3%
Uppdaterad fre 17:35
Fördröjning 15 min
 • Örebros mustigaste framgångssaga2:59

  Örebros mustigaste framgångssaga

  98 procent av all mustextrakt tillverkas i Örebro, på familjeföretaget Roberts. Extraktet levereras till tillverkare som Spendrups som tillverkar 7,5 miljoner liter must per år.

 • Så funkar reporäntan1:37

  Så funkar reporäntan

  Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är...

 • Undvik emojis på jobbet0:51

  Undvik emojis på jobbet

  Använder du emojis i dina jobbmejl? Enligt forskning från både Israel och Nederländerna är det allt annat än positivt. 

 • FRN - när räntan går upp5:32

  FRN - när räntan går upp

  FRN - eller floating rate note - innebär att räntan sätts om var tredje månad. Ulrika Lindén, förvaltare på Öhman Fonder, driver en FRN-fond och kan berätta mer.

 • Två vinnare på digitalisering16:24

  Två vinnare på digitalisering

  I dag bjuds det bland annat på småbolag och Clas Ohlson i Börslunch. Gästar gör veteranen Vegard Søraunet och debutanten Wilhelm Gruvberg.