Då ska du löneväxla

Det privata avdraget för pensionssparande sänks från 12 000 kronor per år till 1 800 kronor nästa år, för att sedan försvinna helt.

Löneväxling lyfts nu fram som ett alternativ när avdraget för pensionssparande minskas. Det innebär att du avstår lön i dag för pension i morgon, på så sätt att arbetsgivaren betalar in den del du avstår till din tjänstepension.

Men löneväxling passar inte alla. ”Om du tjänar mindre än 38 000 kronor så påverkar att du avstår en del av din lön avsättningen till allmänna sjukförsäkringssystem och pensionssystem”, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Resultatet om du gör en löneväxling om du tjänar mindre än 38 000 kronor i månaden är att du får lägre allmän pension.

Den som har en lägre lön bör i stället fundera på andra alternativ, exempelvis att spara direkt i fonder eller värdepapper, via investeringssparkontot ISK, en kapitalförsäkring eller att amortera på bolån.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 2.1%
NASDAQ 100 -0.5%
NASDAQ Composite -0.4%

Vinnare & förlorare

Trelleborg 5.8%
SKF 4%
Sandvik 4%
Beijer Ref -1.1%
Hansa Medical -1.3%
Massolit Media -8.5%
Uppdaterad tis 12:15
Fördröjning 15 min
 • Örebros mustigaste framgångssaga2:59

  Örebros mustigaste framgångssaga

  98 procent av all mustextrakt tillverkas i Örebro, på familjeföretaget Roberts. Extraktet levereras till tillverkare som Spendrups som tillverkar 7,5 miljoner liter must per år.

 • Så funkar reporäntan1:37

  Så funkar reporäntan

  Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är...

 • Undvik emojis på jobbet0:51

  Undvik emojis på jobbet

  Använder du emojis i dina jobbmejl? Enligt forskning från både Israel och Nederländerna är det allt annat än positivt. 

 • FRN - när räntan går upp5:32

  FRN - när räntan går upp

  FRN - eller floating rate note - innebär att räntan sätts om var tredje månad. Ulrika Lindén, förvaltare på Öhman Fonder, driver en FRN-fond och kan berätta mer.

 • Två vinnare på digitalisering16:24

  Två vinnare på digitalisering

  I dag bjuds det bland annat på småbolag och Clas Ohlson i Börslunch. Gästar gör veteranen Vegard Søraunet och debutanten Wilhelm Gruvberg.