Halls dystra debut

Magnus Halls första rapport som chef för den statliga energijätten Vattenfall hade kunnat vara muntrare. Bolaget gör en rörelseförlust på nästan 19,5 miljarder kronor för tredje kvartalet.

Nedskrivningar på 23,1 miljarder tynger resultatet. En stor del beror på det hårt kritiserade köpet av det nederländska energibolaget Nuon. Sammalagt har nu 60 procent eller 53 miljarder kronor av köpeskillingen skrivits ned.

Framför allt är det goodwill kopplad till tradingverksamheten som nu skrivs av. Detta eftersom det, enligt Magnus Hall, har blivit svårare att tjäna pengar på trading.

Redan första dagen på det nya jobbet kom Magnus Hall dessutom på kant med den nya regeringen när det gäller kärnkraftsfrågan, men han ser inget problem med att sitta kvart trots meningsskiljaktigheterna.

Vattenfall letar dessutom nya ägare till brunkolsverksamheten i Tyskland.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 1.7%
NASDAQ-100 0.6%
NASDAQ Composite 0.5%

Vinnare & förlorare

NetEnt 5.1%
Intrum Justitia 4.9%
Paradox Interactive 4.6%
FastPartner -2.1%
Swedish Match -2.5%
Elekta -2.6%
Uppdaterad tor 17:35
Fördröjning 15 min
 • Örebros mustigaste framgångssaga2:59

  Örebros mustigaste framgångssaga

  98 procent av all mustextrakt tillverkas i Örebro, på familjeföretaget Roberts. Extraktet levereras till tillverkare som Spendrups som tillverkar 7,5 miljoner liter must per år.

 • Så funkar reporäntan1:37

  Så funkar reporäntan

  Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är...

 • Undvik emojis på jobbet0:51

  Undvik emojis på jobbet

  Använder du emojis i dina jobbmejl? Enligt forskning från både Israel och Nederländerna är det allt annat än positivt. 

 • FRN - när räntan går upp5:32

  FRN - när räntan går upp

  FRN - eller floating rate note - innebär att räntan sätts om var tredje månad. Ulrika Lindén, förvaltare på Öhman Fonder, driver en FRN-fond och kan berätta mer.

 • Två vinnare på digitalisering16:24

  Två vinnare på digitalisering

  I dag bjuds det bland annat på småbolag och Clas Ohlson i Börslunch. Gästar gör veteranen Vegard Søraunet och debutanten Wilhelm Gruvberg.