Bråda tider för företagare

I och med regeringsskiftet förväntas skatterna att för bland annat företagare att höjas. Men det finns fortfarande saker som du som egenföretagare kan göra för att påverka din skatt.

Om du har aktiebolag och går med vinst så kan du till exempel välja att ta ut lön, utdelning, pension eller att sälja bolaget.

Men de olika uttagen leder till olika skattekonsekvenser. Dessvärre har många egenföretagare ingen aning om hur de ska tänka och agera:

”Det är väldigt krångliga regler och väldigt mycket detaljer. Så det är svårt att ha bra koll”, säger Karin Berggren, jurist på Företagarna.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 1.9%
NASDAQ 100 -0.5%
NASDAQ Composite -0.4%

Vinnare & förlorare

AddLife 4.6%
Trelleborg 4.3%
Hennes & Mauritz 3.5%
Beijer Ref -1.3%
Hansa Medical -1.3%
Massolit Media -8.8%
Uppdaterad tis 11:39
Fördröjning 15 min
 • Örebros mustigaste framgångssaga2:59

  Örebros mustigaste framgångssaga

  98 procent av all mustextrakt tillverkas i Örebro, på familjeföretaget Roberts. Extraktet levereras till tillverkare som Spendrups som tillverkar 7,5 miljoner liter must per år.

 • Så funkar reporäntan1:37

  Så funkar reporäntan

  Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är...

 • Undvik emojis på jobbet0:51

  Undvik emojis på jobbet

  Använder du emojis i dina jobbmejl? Enligt forskning från både Israel och Nederländerna är det allt annat än positivt. 

 • FRN - när räntan går upp5:32

  FRN - när räntan går upp

  FRN - eller floating rate note - innebär att räntan sätts om var tredje månad. Ulrika Lindén, förvaltare på Öhman Fonder, driver en FRN-fond och kan berätta mer.

 • Två vinnare på digitalisering16:24

  Två vinnare på digitalisering

  I dag bjuds det bland annat på småbolag och Clas Ohlson i Börslunch. Gästar gör veteranen Vegard Søraunet och debutanten Wilhelm Gruvberg.