För tidigt att blåsa faran över

På söndagen släppte ECB resultatet av sitt senaste stresstest av de europeiska bankerna. 25 banker klarade inte granskningen, som är den mest omfattande sen finanskrisen bröt ut för sex år sedan.

Tolv av de underkända bankerna är i behov av nytt kapital och de har nu två veckor på sig att redovisa hur de ska lyckas få in det.

”Det var klart bättre än man hade väntat sig. Både där det gäller antalet banker som har kapitalbrist och hur mycket kapital som behöver skjutas till”, säger EFN:s kommentator Per Lindvall.

Men samtidigt ska man inte dra upp förhoppningarna för högt, menar Lindvall, för det finns avskräckande exempel från tidigare stresstest.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 1%
NASDAQ-100 1.2%
NASDAQ Composite 1%

Vinnare & förlorare

NetEnt 5.6%
Intrum Justitia 4.4%
Evolution Gaming Group 3.9%
Mycronic -1.7%
Swedish Match -2.4%
Elekta -2.5%
Uppdaterad tor 10:27
Fördröjning 15 min
 • Örebros mustigaste framgångssaga2:59

  Örebros mustigaste framgångssaga

  98 procent av all mustextrakt tillverkas i Örebro, på familjeföretaget Roberts. Extraktet levereras till tillverkare som Spendrups som tillverkar 7,5 miljoner liter must per år.

 • Så funkar reporäntan1:37

  Så funkar reporäntan

  Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är...

 • Undvik emojis på jobbet0:51

  Undvik emojis på jobbet

  Använder du emojis i dina jobbmejl? Enligt forskning från både Israel och Nederländerna är det allt annat än positivt. 

 • FRN - när räntan går upp5:32

  FRN - när räntan går upp

  FRN - eller floating rate note - innebär att räntan sätts om var tredje månad. Ulrika Lindén, förvaltare på Öhman Fonder, driver en FRN-fond och kan berätta mer.

 • Två vinnare på digitalisering16:24

  Två vinnare på digitalisering

  I dag bjuds det bland annat på småbolag och Clas Ohlson i Börslunch. Gästar gör veteranen Vegard Søraunet och debutanten Wilhelm Gruvberg.