Lysande framtid för solenergi

Intresset för att producera sin egen el med hjälp av solenergi ökar snabbt i Sverige. På bara ett par år har installationstakten fördubblats. Detta var något som diskuterades på den första svenska solelsmässan, som anordnades i Uppsala.

Den största orsaken bakom ökningen är att priserna har gått ned väldigt snabbt. Det menar Johan Lindahl på Ångström Solar Center på Uppsala universitet.

”Bara sedan 2009 har priset på solcellspaneler minskat med 70 procent”, säger Josefin Berg, senior analytiker solenergi på IHS Technology.

Men ett avgörande hinder för utvecklingen av solkraft just i Sverige är det svenska vädret. Eftersom solenergin bara kan utvinnas då solen skiner är det inte rimligt att tro att det blir den primära energikällan.

”Det är lagring som är lite av ett problem för många”, säger Simon Strandberg, projektledare Solelmässan Stuns Energi.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 0.8%
NASDAQ 100 0.8%
NASDAQ Composite 0.7%

Vinnare & förlorare

Intrum Justitia 15%
Bure 2.5%
Klövern 2.4%
Arjo -1.9%
Swedish Match -2.1%
Getinge -2.5%
Uppdaterad fre 17:35
Fördröjning 15 min
 • Örebros mustigaste framgångssaga2:59

  Örebros mustigaste framgångssaga

  98 procent av all mustextrakt tillverkas i Örebro, på familjeföretaget Roberts. Extraktet levereras till tillverkare som Spendrups som tillverkar 7,5 miljoner liter must per år.

 • Så funkar reporäntan1:37

  Så funkar reporäntan

  Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är...

 • Undvik emojis på jobbet0:51

  Undvik emojis på jobbet

  Använder du emojis i dina jobbmejl? Enligt forskning från både Israel och Nederländerna är det allt annat än positivt. 

 • FRN - när räntan går upp5:32

  FRN - när räntan går upp

  FRN - eller floating rate note - innebär att räntan sätts om var tredje månad. Ulrika Lindén, förvaltare på Öhman Fonder, driver en FRN-fond och kan berätta mer.

 • Två vinnare på digitalisering16:24

  Två vinnare på digitalisering

  I dag bjuds det bland annat på småbolag och Clas Ohlson i Börslunch. Gästar gör veteranen Vegard Søraunet och debutanten Wilhelm Gruvberg.