Robotar hotar och skapar jobb

Att robotar blir allt mer utvecklade sätter sina spår på arbetsmarknaden. Vissa jobb försvinner och de som satsat på rätt jobb kan göra sig en rejäl hacka. Det menar bland annat Andreas Bergström på tankesmedjan Fores och Jesper Roine, docent i nationalekonomi på Handelshögskolan.

Men allt är inte becksvart för arbetstagarna: ”Rätt använt vinner världen på att utnyttja tekniken”, säger Lennart Uhlmann, tf vd på branschorganisationen Svensk Automation, som inte är orolig för att jobben kommer att försvinna.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -0.3%
NASDAQ-100 0.7%
NASDAQ Composite 0.4%

Vinnare & förlorare

Millicom 2.9%
Hemfosa Fastigheter 1.7%
Beijer Ref 1.4%
Hennes & Mauritz -2.9%
Axfood -3.4%
Bravida Holding -3.6%
Uppdaterad tis 17:35
Fördröjning 15 min