Allt ljus på Fed

Denna vecka kommer den amerikanska centralbanken, Fed, med årets första räntebesked. Oron inför detta har fått världens börser att vända nedåt.

Det som främst är i fokus är hur Fed ska agera med återköpen av obligationer. Enligt Handelsbankens chefekonom Jan Häggström kan dessa komma att ske i en snabbare takt än vad marknaden räknat med hittills.

”Jag skulle inte bli förvånad om man drog ned stödköpen lite till, utöver vad man bestämde i december”, säger Jan Häggström, som menar att alla stödköp kan vara tillbakadragna redan till sommaren.

Nästa steg kan då vara att räntan börjar höjas, och den processen kan också inledas tidigare än vad många väntat, kanske redan i slutet av 2014.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 0.7%
NASDAQ-100 0.2%
NASDAQ Composite 0.2%

Vinnare & förlorare

Hexagon 5.9%
Dometic Group 5.5%
Nobia 5%
Boliden -1.3%
Hufvudstaden -2.1%
Getinge -2.8%
Uppdaterad fre 17:35
Fördröjning 15 min
 • Så funkar reporäntan1:37

  Så funkar reporäntan

  Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är...

 • Undvik emojis på jobbet0:51

  Undvik emojis på jobbet

  Använder du emojis i dina jobbmejl? Enligt forskning från både Israel och Nederländerna är det allt annat än positivt. 

 • FRN - när räntan går upp5:32

  FRN - när räntan går upp

  FRN - eller floating rate note - innebär att räntan sätts om var tredje månad. Ulrika Lindén, förvaltare på Öhman Fonder, driver en FRN-fond och kan berätta mer.

 • Två vinnare på digitalisering16:24

  Två vinnare på digitalisering

  I dag bjuds det bland annat på småbolag och Clas Ohlson i Börslunch. Gästar gör veteranen Vegard Søraunet och debutanten Wilhelm Gruvberg.