Välgörenhet tar nya former

Sedan 2012 kan privatpersoner dra av skatt för gåvor till forskning och välgörenhet.

Trots detta har gåvorna till 90-konton minskat. Harald Hagman, ordförande på branschorganisationen FRII, Frivilligorganisationernas insamlingsråd, menar att det framförallt gäller donationer till de mindre organisationerna.

En orsak kan vara att organisationerna måste betala till Skatteverket för att bli avdragsgilla – 10 000 kr i grundavgift och sen 7 000 kronor per år.

Många privatpersoner föredrar dessutom att ge gåvor på annat sätt.

Ett nytt initiativ är Skokartongsappellen, där folk skänker julklappar till behövande i form av inslagna skokartonger. Responsen har blivit betydligt större än vad initiativtagaren Ann Huber räknade med.

”Vi kommer lita på att medmänniskorna där ute delar med sig i form av gåvor och mat och att vi får sponsring på det vi behöver”, säger Ann Huber.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -0.2%
NASDAQ-100 0.8%
NASDAQ Composite 0.9%

Vinnare & förlorare

Avanza 12.5%
Beijer Ref 4.6%
Intrum Justitia 4%
Elekta -3.7%
Sinch -5.4%
Klövern -6.1%
Uppdaterad tis 17:35
Fördröjning 15 min
 • Örebros mustigaste framgångssaga2:59

  Örebros mustigaste framgångssaga

  98 procent av all mustextrakt tillverkas i Örebro, på familjeföretaget Roberts. Extraktet levereras till tillverkare som Spendrups som tillverkar 7,5 miljoner liter must per år.

 • Så funkar reporäntan1:37

  Så funkar reporäntan

  Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är...

 • Undvik emojis på jobbet0:51

  Undvik emojis på jobbet

  Använder du emojis i dina jobbmejl? Enligt forskning från både Israel och Nederländerna är det allt annat än positivt. 

 • FRN - när räntan går upp5:32

  FRN - när räntan går upp

  FRN - eller floating rate note - innebär att räntan sätts om var tredje månad. Ulrika Lindén, förvaltare på Öhman Fonder, driver en FRN-fond och kan berätta mer.

 • Två vinnare på digitalisering16:24

  Två vinnare på digitalisering

  I dag bjuds det bland annat på småbolag och Clas Ohlson i Börslunch. Gästar gör veteranen Vegard Søraunet och debutanten Wilhelm Gruvberg.