”Bubblor finns inte”

Ekonomipristagaren Eugene Fama är till skillnad från Robert Shiller, som han delar priset med, övertygad om att ekonomiska bubblor inte existerar.

”Jag har tittat på alla bevis; andra människor har tittat på alla bevis. Men det finns inga bevis som pekar på att det finns förutsägbara nedgångar. Så när folk säger att det finns bubblor säger jag; det är en religiös uppfattning, det finns ingen data som visar på det”, säger Eugene Fama.

Fama och Shiller delar Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 2013 med professor Lars Peter Hansen. EFN har träffat alla pristagarna. Vill du se intervjuer med alla tre hittar du dem här.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -0.4%
NASDAQ 100 -0.1%
NASDAQ Composite 0%

Vinnare & förlorare

Nolato 9.5%
Massolit Media 5.5%
Sinch 3.5%
AAK -1.8%
Boliden -1.9%
Securitas -2.5%
Uppdaterad tor 15:27
Fördröjning 15 min
 • Örebros mustigaste framgångssaga2:59

  Örebros mustigaste framgångssaga

  98 procent av all mustextrakt tillverkas i Örebro, på familjeföretaget Roberts. Extraktet levereras till tillverkare som Spendrups som tillverkar 7,5 miljoner liter must per år.

 • Så funkar reporäntan1:37

  Så funkar reporäntan

  Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är...

 • Undvik emojis på jobbet0:51

  Undvik emojis på jobbet

  Använder du emojis i dina jobbmejl? Enligt forskning från både Israel och Nederländerna är det allt annat än positivt. 

 • FRN - när räntan går upp5:32

  FRN - när räntan går upp

  FRN - eller floating rate note - innebär att räntan sätts om var tredje månad. Ulrika Lindén, förvaltare på Öhman Fonder, driver en FRN-fond och kan berätta mer.

 • Två vinnare på digitalisering16:24

  Två vinnare på digitalisering

  I dag bjuds det bland annat på småbolag och Clas Ohlson i Börslunch. Gästar gör veteranen Vegard Søraunet och debutanten Wilhelm Gruvberg.