”Ekonomer måste tänka som sociologer”

Professor Robert J. Shiller från Yale University är en av de tre mottagarna av Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 2013.

Robert Shiller, som bland annat är berömd för att ha förutspått ett antal bubblor på finansmarknaderna, menar att nationalekonomer generellt är dåliga på att förutsäga bubblor. Detta eftersom de inte läser sociologi, socialpsykologi eller andra samhällsvetenskapliga ämnen.

Robert Shiller ger sig även in i debatten om den svenska bostadsmarknaden, och han menar att det finns en bostadsbubbla i Sverige.

I denna intervju med Katrine Kielos pratar han även om de åsiktsskillnader som finns mellan honom och en av de andra pristagarna, Eugena Fama. ”Ibland förstår jag inte varför han (Eugene Fama) tolkar saker som han gör”, säger Robert Shiller.

Robert J. Shiller delar priset med Eugene F. Fama och Lars Peter Hansen, från University of Chicago. Katrine Kielos har träffat samtliga tre pristagare. Alla intervjuerna hittar du här.

 

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -0.2%
NASDAQ-100 0.3%
NASDAQ Composite 0.4%

Vinnare & förlorare

Avanza 12.5%
Beijer Ref 4.6%
Intrum Justitia 4%
Elekta -3.7%
Sinch -5.4%
Klövern -6.1%
Uppdaterad tis 17:35
Fördröjning 15 min
 • Örebros mustigaste framgångssaga2:59

  Örebros mustigaste framgångssaga

  98 procent av all mustextrakt tillverkas i Örebro, på familjeföretaget Roberts. Extraktet levereras till tillverkare som Spendrups som tillverkar 7,5 miljoner liter must per år.

 • Så funkar reporäntan1:37

  Så funkar reporäntan

  Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är...

 • Undvik emojis på jobbet0:51

  Undvik emojis på jobbet

  Använder du emojis i dina jobbmejl? Enligt forskning från både Israel och Nederländerna är det allt annat än positivt. 

 • FRN - när räntan går upp5:32

  FRN - när räntan går upp

  FRN - eller floating rate note - innebär att räntan sätts om var tredje månad. Ulrika Lindén, förvaltare på Öhman Fonder, driver en FRN-fond och kan berätta mer.

 • Två vinnare på digitalisering16:24

  Två vinnare på digitalisering

  I dag bjuds det bland annat på småbolag och Clas Ohlson i Börslunch. Gästar gör veteranen Vegard Søraunet och debutanten Wilhelm Gruvberg.