”Ekonomer måste tänka som sociologer”

Professor Robert J. Shiller från Yale University är en av de tre mottagarna av Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 2013.

Robert Shiller, som bland annat är berömd för att ha förutspått ett antal bubblor på finansmarknaderna, menar att nationalekonomer generellt är dåliga på att förutsäga bubblor. Detta eftersom de inte läser sociologi, socialpsykologi eller andra samhällsvetenskapliga ämnen.

Robert Shiller ger sig även in i debatten om den svenska bostadsmarknaden, och han menar att det finns en bostadsbubbla i Sverige.

I denna intervju med Katrine Kielos pratar han även om de åsiktsskillnader som finns mellan honom och en av de andra pristagarna, Eugena Fama. ”Ibland förstår jag inte varför han (Eugene Fama) tolkar saker som han gör”, säger Robert Shiller.

Robert J. Shiller delar priset med Eugene F. Fama och Lars Peter Hansen, från University of Chicago. Katrine Kielos har träffat samtliga tre pristagare. Alla intervjuerna hittar du här.

 

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -0.5%
NASDAQ-100 -2.6%
NASDAQ Composite -2.3%

Vinnare & förlorare

Modern Times Group 2.5%
Telia Company 1.8%
Wihlborgs 1.2%
Bonava -2.9%
Hansa Medical -3.8%
Oriflame -4.4%
Uppdaterad fre 17:35
Fördröjning 15 min