Det okända pensionsknepet

Få känner till att det är möjligt att föra över premiepensionen mellan makar, vilket kan vara ett sätt att jämna ut ekonomin i familjen.

Kvinnor tjänar i snitt 14 procent mindre än män och många jobbar deltid. Trots detta är det bara en halv procent av alla pensionssparare som utnyttjar möjligheten att föra över sin pensionsrätt till sin partner.

”Jag tror att överhuvudtaget är premiepensionen ganska okänd. Många vet inte hur man placerat pengarna. Och det är ännu färre som känner till de här möjligheterna”, säger Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

En överföring av premiepensionen kan ge runt 1 500 kronor extra i månaden i pension till den maken som får pensionen. Men det finns en del detaljer du måste fundera på innan du bestämmer dig för att för genomföra överföringen. Detaljer som Monica Petersson tipsar om.

Senast den 31 januari gäller det att ha skicka in blanketten för att kunna föra över premiepensionen för 2014.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -0.8%
NASDAQ-100 2.5%
NASDAQ Composite 2.2%

Vinnare & förlorare

Avanza 2.8%
Embracer 1.9%
AddLife 1.5%
Ericsson -2.8%
Catena -4.1%
Wihlborgs -4.4%
Uppdaterad tis 10:33
Fördröjning 15 min
 • Örebros mustigaste framgångssaga2:59

  Örebros mustigaste framgångssaga

  98 procent av all mustextrakt tillverkas i Örebro, på familjeföretaget Roberts. Extraktet levereras till tillverkare som Spendrups som tillverkar 7,5 miljoner liter must per år.

 • Så funkar reporäntan1:37

  Så funkar reporäntan

  Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är...

 • Undvik emojis på jobbet0:51

  Undvik emojis på jobbet

  Använder du emojis i dina jobbmejl? Enligt forskning från både Israel och Nederländerna är det allt annat än positivt. 

 • FRN - när räntan går upp5:32

  FRN - när räntan går upp

  FRN - eller floating rate note - innebär att räntan sätts om var tredje månad. Ulrika Lindén, förvaltare på Öhman Fonder, driver en FRN-fond och kan berätta mer.

 • Två vinnare på digitalisering16:24

  Två vinnare på digitalisering

  I dag bjuds det bland annat på småbolag och Clas Ohlson i Börslunch. Gästar gör veteranen Vegard Søraunet och debutanten Wilhelm Gruvberg.