Risk för personberoende myndighetsutövning

Aktiemarknadsnämnden är utsedd av Finansinspektionen att sköta en del av myndighetsutövningen när det gäller uppköp och övertagande av företag.

På nämndens kansli arbetar endast två personer. Detta oroar organisationen Aktiespararna, som menar att myndighetsutövningen kan bli väldigt personberoende.

”Om någon av de personerna skulle bytas ut så kan det innebära väldigt stora förändringar i praxis och i tillförlitlighet i systemet”, säger Albin Rännar, chef för marknadsövervakning på organisationen Aktiespararna.

Aktiemarknadsnämndens ordförande Johan Munck menar att det ligger mycket i kritiken och att en lösning skulle vara att nämnden rekryterade yngre personer, men att detta inte är så lätt.

Aktiemarknadsnämndens finansiering är också ett ämne som är kontroversiellt. Nämnden finansieras via att företagen själva betalar för att få sina ärenden prövade. Att det ska fungera så här är inte självklart enligt Johan Munck. Men han ser en klar fördel med metoden – det hela går väldigt snabbt.

På Finansinspektionen är man nöjda med Aktiemarknadsnämndens arbete, men man har nämnden under uppsikt.

”Om vi finner en anledning se över den här organisationen och dess struktur så kommer vi att göra det”, säger Maria Samuelsson, enhetschef på Finansinspektionen.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 1.2%
NASDAQ-100 0.5%
NASDAQ Composite 0.7%

Vinnare & förlorare

Intrum Justitia 7.5%
Pandox 5.8%
Sectra 4.3%
Arjo -2.9%
Fabege -3%
Lundbergs -3.7%
Uppdaterad mån 17:35
Fördröjning 15 min
 • Örebros mustigaste framgångssaga2:59

  Örebros mustigaste framgångssaga

  98 procent av all mustextrakt tillverkas i Örebro, på familjeföretaget Roberts. Extraktet levereras till tillverkare som Spendrups som tillverkar 7,5 miljoner liter must per år.

 • Så funkar reporäntan1:37

  Så funkar reporäntan

  Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är...

 • Undvik emojis på jobbet0:51

  Undvik emojis på jobbet

  Använder du emojis i dina jobbmejl? Enligt forskning från både Israel och Nederländerna är det allt annat än positivt. 

 • FRN - när räntan går upp5:32

  FRN - när räntan går upp

  FRN - eller floating rate note - innebär att räntan sätts om var tredje månad. Ulrika Lindén, förvaltare på Öhman Fonder, driver en FRN-fond och kan berätta mer.

 • Två vinnare på digitalisering16:24

  Två vinnare på digitalisering

  I dag bjuds det bland annat på småbolag och Clas Ohlson i Börslunch. Gästar gör veteranen Vegard Søraunet och debutanten Wilhelm Gruvberg.