Svårt att jämföra betalningar

Remitteringar – pengar som migranter skickar till släkt och vänner i sitt tidigare hemland, ökar. Förra året skickades 3 500 miljarder kronor över hela världen, enligt Världsbanken. Det är tre gånger så mycket som det globala biståndet.

Men stor del av pengarna går som avgifter till banker, agenter eller andra mellanhänder. Idag betalar till exempel Veronica Lagunas, som skickar pengar med Western Union till sin moster i Chile, 16 procent i avgift varje gång.

Men trots att Norge, Frankrike och flera andra länder har sajter där migranter kan jämföra kostnader för att föra över pengar, så finns inte det i Sverige.

Men detta ska det bli ändring på. Regeringen föreslår i budgetpropositionen att Konsumentverket ska få i uppdrag att göra en svensk prisjämförelsesajt till december 2014.

”Det är dåligt att vi inte kunnat leverera tidigare, men nu gör vi det och satsar på en sajt som staten finansierar”, säger konsumentminister Birgitta Ohlsson (FP).

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -0.3%
NASDAQ-100 0.9%
NASDAQ Composite 0.7%

Vinnare & förlorare

Millicom 2.9%
Hemfosa Fastigheter 1.7%
Beijer Ref 1.4%
Hennes & Mauritz -2.9%
Axfood -3.4%
Bravida Holding -3.6%
Uppdaterad tis 17:35
Fördröjning 15 min