Svårt att jämföra betalningar

Remitteringar – pengar som migranter skickar till släkt och vänner i sitt tidigare hemland, ökar. Förra året skickades 3 500 miljarder kronor över hela världen, enligt Världsbanken. Det är tre gånger så mycket som det globala biståndet.

Men stor del av pengarna går som avgifter till banker, agenter eller andra mellanhänder. Idag betalar till exempel Veronica Lagunas, som skickar pengar med Western Union till sin moster i Chile, 16 procent i avgift varje gång.

Men trots att Norge, Frankrike och flera andra länder har sajter där migranter kan jämföra kostnader för att föra över pengar, så finns inte det i Sverige.

Men detta ska det bli ändring på. Regeringen föreslår i budgetpropositionen att Konsumentverket ska få i uppdrag att göra en svensk prisjämförelsesajt till december 2014.

”Det är dåligt att vi inte kunnat leverera tidigare, men nu gör vi det och satsar på en sajt som staten finansierar”, säger konsumentminister Birgitta Ohlsson (FP).

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 1.5%
NASDAQ-100 0.8%
NASDAQ Composite 0.9%

Vinnare & förlorare

Beijer Ref 6.9%
Sinch 6.4%
JM 6.3%
Handelsbanken -1.8%
Axfood -1.8%
SEB -2.4%
Uppdaterad ons 12:57
Fördröjning 15 min
 • Örebros mustigaste framgångssaga2:59

  Örebros mustigaste framgångssaga

  98 procent av all mustextrakt tillverkas i Örebro, på familjeföretaget Roberts. Extraktet levereras till tillverkare som Spendrups som tillverkar 7,5 miljoner liter must per år.

 • Så funkar reporäntan1:37

  Så funkar reporäntan

  Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är...

 • Undvik emojis på jobbet0:51

  Undvik emojis på jobbet

  Använder du emojis i dina jobbmejl? Enligt forskning från både Israel och Nederländerna är det allt annat än positivt. 

 • FRN - när räntan går upp5:32

  FRN - när räntan går upp

  FRN - eller floating rate note - innebär att räntan sätts om var tredje månad. Ulrika Lindén, förvaltare på Öhman Fonder, driver en FRN-fond och kan berätta mer.

 • Två vinnare på digitalisering16:24

  Två vinnare på digitalisering

  I dag bjuds det bland annat på småbolag och Clas Ohlson i Börslunch. Gästar gör veteranen Vegard Søraunet och debutanten Wilhelm Gruvberg.