”Börsen är ordentligt övervärderad”

Stockholmsbörsen ligger i dag på sin högsta nivå sedan 2007. Finansanalytikern Peter Malmqvist menar att det nu är läge att vara försiktig.

”Värderingen som sådan är inte rimlig, för att kurserna har stigit ganska kraftigt utan att vinsterna har stigit. Mot den bakgrunden är börsen övervärderad”, säger Peter Malmqvist.

Extremt låga räntor och obefintlig inflation talar å andra sidan för att börsuppgången vi har sett inte har varit helt orimlig.

Nu måste det, enligt Peter Malmqvist, till vinstökningar för att börsen ska kunna fortsätta uppåt.

Rådet från Malmqvist till spararna är att ta det lite försiktigare det kommande året. Han ser inget stort börsras framför sig men en svängig börs där det kan vara läge att passa på att köpa när börsen fallit 5-10 procent.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -0.5%
NASDAQ-100 0.5%
NASDAQ Composite 0.8%

Vinnare & förlorare

Fabege 1.8%
Elekta 1%
JM 0.9%
Sinch -1.6%
Electrolux -1.6%
Kindred Group -1.6%
Uppdaterad tor 09:24
Fördröjning 15 min
 • Örebros mustigaste framgångssaga2:59

  Örebros mustigaste framgångssaga

  98 procent av all mustextrakt tillverkas i Örebro, på familjeföretaget Roberts. Extraktet levereras till tillverkare som Spendrups som tillverkar 7,5 miljoner liter must per år.

 • Så funkar reporäntan1:37

  Så funkar reporäntan

  Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är...

 • Undvik emojis på jobbet0:51

  Undvik emojis på jobbet

  Använder du emojis i dina jobbmejl? Enligt forskning från både Israel och Nederländerna är det allt annat än positivt. 

 • FRN - när räntan går upp5:32

  FRN - när räntan går upp

  FRN - eller floating rate note - innebär att räntan sätts om var tredje månad. Ulrika Lindén, förvaltare på Öhman Fonder, driver en FRN-fond och kan berätta mer.

 • Två vinnare på digitalisering16:24

  Två vinnare på digitalisering

  I dag bjuds det bland annat på småbolag och Clas Ohlson i Börslunch. Gästar gör veteranen Vegard Søraunet och debutanten Wilhelm Gruvberg.