”Demokratin är hotad”

Åtstramningspaketen för att rädda euron skapar en ohållbar situation med massarbetslöshet och katastrofala tillväxtsiffror. Den slutsatsen dras i en ny bok, skriven av namnkunniga nationalekonomer som Lars Calmfors, Stefan de Vylder och Nils Lundgren.

Deras bedömning är att om euron ska räddas så måste de sydeuropeiska ländernas statsskulder skrivas ner och Tyskland måste genomföra en intern revalvering i form av höjda löner.

Men detta är åtgärder som politikerna verkar vägra att genomföra. Och enligt redaktören Hans T:son Söderström, professor på Handelshögskolan i Stockholm, finns det en annan utväg: ”Det går att lösa upp valutaunioner utan att, som Angela Merkel säger, att hela Europa faller.”

Och det är inte bara ekonomiskt som det kan sluta illa. Politiskt är bland annat tillväxten av nya missnöjespartier oroande. ”I sista hand är demokratin själv hotad”, säger Hans T:son Söderström.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 2.1%
NASDAQ 100 -0.5%
NASDAQ Composite -0.4%

Vinnare & förlorare

Trelleborg 5.4%
Sandvik 3.7%
SKF 3.7%
Hansa Medical -1.3%
Beijer Ref -1.4%
Massolit Media -8.7%
Uppdaterad tis 11:57
Fördröjning 15 min
 • Örebros mustigaste framgångssaga2:59

  Örebros mustigaste framgångssaga

  98 procent av all mustextrakt tillverkas i Örebro, på familjeföretaget Roberts. Extraktet levereras till tillverkare som Spendrups som tillverkar 7,5 miljoner liter must per år.

 • Så funkar reporäntan1:37

  Så funkar reporäntan

  Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är...

 • Undvik emojis på jobbet0:51

  Undvik emojis på jobbet

  Använder du emojis i dina jobbmejl? Enligt forskning från både Israel och Nederländerna är det allt annat än positivt. 

 • FRN - när räntan går upp5:32

  FRN - när räntan går upp

  FRN - eller floating rate note - innebär att räntan sätts om var tredje månad. Ulrika Lindén, förvaltare på Öhman Fonder, driver en FRN-fond och kan berätta mer.

 • Två vinnare på digitalisering16:24

  Två vinnare på digitalisering

  I dag bjuds det bland annat på småbolag och Clas Ohlson i Börslunch. Gästar gör veteranen Vegard Søraunet och debutanten Wilhelm Gruvberg.