”Småägare snuvas på stora värden”

I Sverige sköter näringslivet själva en stor del av regleringen när det gäller uppköp och övertagande av företag – via Aktiemarknadsnämnden.

Organisationen Aktiespararna menar att självregleringsmodellen är hotad eftersom Aktiemarknadsnämnden ser för lättvindigt på många affärer.

”Det kan komma oegentligheter eller olämpligheter som Aktiemarknadsnämnden inte förhindrar och ryter till mot. Och då kan småaktieägarna bli snuvade på väldigt stora värden”, säger Albin Rännar, chef för marknadsbevakning på Aktiespararna.

Ett sådant fall, som är aktuellt är Alliance Oil, där huvudägaren nyligen bestämde sig för att ta över hela bolaget, till ett pris som många tyckte var för lågt.

Men Aktiemarknadsnämndens ordförande, Johan Munck, försvarar nämndens ställningstaganden. Han menar att lagen ser ut som den gör och att nämnden därför ofta inte har några alternativ till att godkänna affärer.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -0.5%
NASDAQ-100 -3.3%
NASDAQ Composite -3%

Vinnare & förlorare

Swedish Orphan Biovi… 2.4%
Swedish Match 0.6%
Tele2 0.5%
Lundin Petroleum -4.4%
Paradox Interactive -4.4%
ÅF -5%
Uppdaterad mån 11:47
Fördröjning 15 min