”Småägare snuvas på stora värden”

I Sverige sköter näringslivet själva en stor del av regleringen när det gäller uppköp och övertagande av företag – via Aktiemarknadsnämnden.

Organisationen Aktiespararna menar att självregleringsmodellen är hotad eftersom Aktiemarknadsnämnden ser för lättvindigt på många affärer.

”Det kan komma oegentligheter eller olämpligheter som Aktiemarknadsnämnden inte förhindrar och ryter till mot. Och då kan småaktieägarna bli snuvade på väldigt stora värden”, säger Albin Rännar, chef för marknadsbevakning på Aktiespararna.

Ett sådant fall, som är aktuellt är Alliance Oil, där huvudägaren nyligen bestämde sig för att ta över hela bolaget, till ett pris som många tyckte var för lågt.

Men Aktiemarknadsnämndens ordförande, Johan Munck, försvarar nämndens ställningstaganden. Han menar att lagen ser ut som den gör och att nämnden därför ofta inte har några alternativ till att godkänna affärer.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -0.5%
NASDAQ-100 0.6%
NASDAQ Composite 0.5%

Vinnare & förlorare

FastPartner 4.8%
Evolution Gaming Group 4.5%
NetEnt 3.8%
Hexpol -2%
Saab -2%
Paradox Interactive -2.3%
Uppdaterad fre 17:35
Fördröjning 15 min
 • Örebros mustigaste framgångssaga2:59

  Örebros mustigaste framgångssaga

  98 procent av all mustextrakt tillverkas i Örebro, på familjeföretaget Roberts. Extraktet levereras till tillverkare som Spendrups som tillverkar 7,5 miljoner liter must per år.

 • Så funkar reporäntan1:37

  Så funkar reporäntan

  Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är...

 • Undvik emojis på jobbet0:51

  Undvik emojis på jobbet

  Använder du emojis i dina jobbmejl? Enligt forskning från både Israel och Nederländerna är det allt annat än positivt. 

 • FRN - när räntan går upp5:32

  FRN - när räntan går upp

  FRN - eller floating rate note - innebär att räntan sätts om var tredje månad. Ulrika Lindén, förvaltare på Öhman Fonder, driver en FRN-fond och kan berätta mer.

 • Två vinnare på digitalisering16:24

  Två vinnare på digitalisering

  I dag bjuds det bland annat på småbolag och Clas Ohlson i Börslunch. Gästar gör veteranen Vegard Søraunet och debutanten Wilhelm Gruvberg.