Gruvan mitt i Stockholm

Under Sickla Köpstad några kilometer från centrala Stockholm döljer sig en gruva som inte så många känner till. Trots att det inte bryts några metaller här så är gruvan i högsta grad i bruk. Det är nämligen här som Atlas Copco testar nya maskiner.

”Det tar en 3-4 dagar att testa igenom en maskin ordentligt”, säger Lennart Gustafsson, gruvfogde på Atlas Copco.

Att gruvan finns just här beror på Sveriges långa historia som gruvnation. Detta är också anledningen till att Atlas Copco tillsammans med Sandvik står för två tredjedelar av världsmarknaden för den här sortens maskiner.

Och trots lera, vattendropp och mörker så trivs Lennart Gustafsson utmärkt på sin arbetsplats. ”Det här är ju så kul. Det finns inget roligare. Det är lekstuga, fast under allvarliga former”, säger han.

Vill du veta mer om Atlas Copco och bolagets aktie, missa inte Rapportflodens analys av bolaget och en rad andra verkstadsbolag. Hela Rapportfloden ser du här.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -0.2%
NASDAQ-100 0.8%
NASDAQ Composite 0.9%

Vinnare & förlorare

Avanza 12.5%
Beijer Ref 4.6%
Intrum Justitia 4%
Elekta -3.7%
Sinch -5.4%
Klövern -6.1%
Uppdaterad tis 17:35
Fördröjning 15 min
 • Örebros mustigaste framgångssaga2:59

  Örebros mustigaste framgångssaga

  98 procent av all mustextrakt tillverkas i Örebro, på familjeföretaget Roberts. Extraktet levereras till tillverkare som Spendrups som tillverkar 7,5 miljoner liter must per år.

 • Så funkar reporäntan1:37

  Så funkar reporäntan

  Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är...

 • Undvik emojis på jobbet0:51

  Undvik emojis på jobbet

  Använder du emojis i dina jobbmejl? Enligt forskning från både Israel och Nederländerna är det allt annat än positivt. 

 • FRN - när räntan går upp5:32

  FRN - när räntan går upp

  FRN - eller floating rate note - innebär att räntan sätts om var tredje månad. Ulrika Lindén, förvaltare på Öhman Fonder, driver en FRN-fond och kan berätta mer.

 • Två vinnare på digitalisering16:24

  Två vinnare på digitalisering

  I dag bjuds det bland annat på småbolag och Clas Ohlson i Börslunch. Gästar gör veteranen Vegard Søraunet och debutanten Wilhelm Gruvberg.