Conni Jonssons bästa investering

EFN:s Charlotte Stjerngren möter en av Sveriges mäktigaste män, riskkapitalbolaget EQT:s vd Conni Jonsson i ett samtal som bland annat handlar om bolagets investeringar och noteringstorkan på börsen.

Börsnoteringar lockar

Angående  exit-strategier för EQT:s innehav säger Conni Jonsson:

”Börsnoteringar är ett jätteintressant alternativ, eftersom börsen gått upp så mycket. Vårt uppdrag är att leverera avkastning.”

Men EQT väljer ändå att behålla ett visst ägande även när de säljer. Och detta är helt naturligt enligt Conni Jonsson.

”Om vi skulle sälja ut allting skulle de andra aktieägarna bli jättenervösa.”

Riskviljan är för låg

När det gäller den allmänna noteringstorkan på Stockholmsbörsen menar Conni Jonsson att hela noteringsprocessen måste ses över.

Dessutom vågar styrelseledamöter i många bolag som skulle kunna vara aktuella för börsnotering, enligt EQT:s vd, inte ta de risker som en börsnotering innebär.

”Man ska vara väldigt mån om att de som sitter och tar ansvar för bolagen har rätt uppdrag. Och ett tydligt uppdrag. Och det ska vara att utveckla bolaget. Och ägna mer tid åt det än åt att minska riskerna”, säger Conni Jonsson.

Den bästa investeringen

Avslutningsvis kommenterar Conni Jonsson vilken investering han är mest nöjd med. Och det är inte den affär som har gett bäst avkastning utan en affär där man kämpade i tio år med att förändra bolaget utan att nästan få någon avkastning. Men i dag är bolaget väl fungerande. ”Och det är det jag brinner för, att skapa bättre bolag”, säger Conni Jonsson.

Detta är en del av en längre intervju med Conni Jonsson. Hela intervjun ser du här.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 1.2%
NASDAQ-100 0.5%
NASDAQ Composite 0.7%

Vinnare & förlorare

Intrum Justitia 7.5%
Pandox 5.8%
Sectra 4.3%
Arjo -2.9%
Fabege -3%
Lundbergs -3.7%
Uppdaterad mån 17:35
Fördröjning 15 min
 • Örebros mustigaste framgångssaga2:59

  Örebros mustigaste framgångssaga

  98 procent av all mustextrakt tillverkas i Örebro, på familjeföretaget Roberts. Extraktet levereras till tillverkare som Spendrups som tillverkar 7,5 miljoner liter must per år.

 • Så funkar reporäntan1:37

  Så funkar reporäntan

  Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är...

 • Undvik emojis på jobbet0:51

  Undvik emojis på jobbet

  Använder du emojis i dina jobbmejl? Enligt forskning från både Israel och Nederländerna är det allt annat än positivt. 

 • FRN - när räntan går upp5:32

  FRN - när räntan går upp

  FRN - eller floating rate note - innebär att räntan sätts om var tredje månad. Ulrika Lindén, förvaltare på Öhman Fonder, driver en FRN-fond och kan berätta mer.

 • Två vinnare på digitalisering16:24

  Två vinnare på digitalisering

  I dag bjuds det bland annat på småbolag och Clas Ohlson i Börslunch. Gästar gör veteranen Vegard Søraunet och debutanten Wilhelm Gruvberg.