”Det behöver byggas mer”

Bostadsbristen i Stockholm har blivit en allt hetare politisk fråga. Nu visar uträkningar från Swedbanks ekonomer att det sparsamma byggandet i regionen kommer kosta 21 miljarder kronor om året, de närmaste 20 åren. Beräkningarna baseras på att tillväxten blir lidande på grund av att det byggs så lite.

Det miljardpaket som alliansen presenterade i dag som innefattar byggande av 78 000 nya bostäder och ett antal nya tunnelbanestationer är bra, men det räcker inte menar Anna Felländer, tf chefekonom på Swedbank.

”Det är bra, men det behöver byggas väldigt mycket mer. Vi ser väldigt många flaskhalsar på bostadsmarknaden”, säger Anna Felländer.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 1.6%
NASDAQ-100 0.8%
NASDAQ Composite 0.9%

Vinnare & förlorare

Beijer Ref 7.5%
Sinch 6%
ÅF 5.7%
ICA Gruppen -1.4%
SEB -1.8%
Axfood -2%
Uppdaterad ons 13:33
Fördröjning 15 min
 • Örebros mustigaste framgångssaga2:59

  Örebros mustigaste framgångssaga

  98 procent av all mustextrakt tillverkas i Örebro, på familjeföretaget Roberts. Extraktet levereras till tillverkare som Spendrups som tillverkar 7,5 miljoner liter must per år.

 • Så funkar reporäntan1:37

  Så funkar reporäntan

  Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är...

 • Undvik emojis på jobbet0:51

  Undvik emojis på jobbet

  Använder du emojis i dina jobbmejl? Enligt forskning från både Israel och Nederländerna är det allt annat än positivt. 

 • FRN - när räntan går upp5:32

  FRN - när räntan går upp

  FRN - eller floating rate note - innebär att räntan sätts om var tredje månad. Ulrika Lindén, förvaltare på Öhman Fonder, driver en FRN-fond och kan berätta mer.

 • Två vinnare på digitalisering16:24

  Två vinnare på digitalisering

  I dag bjuds det bland annat på småbolag och Clas Ohlson i Börslunch. Gästar gör veteranen Vegard Søraunet och debutanten Wilhelm Gruvberg.