Klockan tickar på

Trots att alla har en mobiltelefon – som visar tiden menar många att det går bra för klockbranschen. Både på Biblioteksgatan i Stockholm, där en klocka kostar från 20 000 kronor upp till flera miljoner och på det folkligare Ur och Penn, som omsätter runt 380 miljoner kronor.

Förklaringen är att armbandsuret, precis som mobilen, används till mer än sin ursprungliga uppgift.

”Det är ett smycke som man kan ha, som är socialt accepterat, och där man kan ha flera stycken med olika uttryck”, säger Gunnar Dubbe, intendent på Bukowskis.

Men även mekaniken bakom själva urverket har alltmer börjat intressera, framför allt manliga, teknikintresserade kunder.

”Hur tiden presenteras är väldigt många intresserade av, och det är den starkast växande delen i klockbranschen just nu, att på ett tekniskt intressant sett visa enkel tid”, säger Gunnar Dubbe.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 1.2%
NASDAQ-100 0.5%
NASDAQ Composite 0.7%

Vinnare & förlorare

Intrum Justitia 7.5%
Pandox 5.8%
Sectra 4.3%
Arjo -2.9%
Fabege -3%
Lundbergs -3.7%
Uppdaterad mån 17:35
Fördröjning 15 min
 • Örebros mustigaste framgångssaga2:59

  Örebros mustigaste framgångssaga

  98 procent av all mustextrakt tillverkas i Örebro, på familjeföretaget Roberts. Extraktet levereras till tillverkare som Spendrups som tillverkar 7,5 miljoner liter must per år.

 • Så funkar reporäntan1:37

  Så funkar reporäntan

  Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är...

 • Undvik emojis på jobbet0:51

  Undvik emojis på jobbet

  Använder du emojis i dina jobbmejl? Enligt forskning från både Israel och Nederländerna är det allt annat än positivt. 

 • FRN - när räntan går upp5:32

  FRN - när räntan går upp

  FRN - eller floating rate note - innebär att räntan sätts om var tredje månad. Ulrika Lindén, förvaltare på Öhman Fonder, driver en FRN-fond och kan berätta mer.

 • Två vinnare på digitalisering16:24

  Två vinnare på digitalisering

  I dag bjuds det bland annat på småbolag och Clas Ohlson i Börslunch. Gästar gör veteranen Vegard Søraunet och debutanten Wilhelm Gruvberg.