Största ombildningen någonsin i full gång

I mars förra året sålde sydafrikanska försäkringsjätten Old Mutual sin nordiska affärsverksamhet Skandia AB till Livförsäkringsbolaget Skandia.

Det blev startskottet på en juridiskt komplicerad process där det forna dotterbolaget Skandia Liv i förlängningen blir moderbolag till aktiebolaget Skandia AB.

Det här innebär också att 1,2 miljoner livsparare blir delägare i Skandia – vilket i gör Skandia till bolaget med den mest spridda ägarbilden i Sverige, med dubbelt så många ägare som exempelvis Teliasonera eller Ericsson.

”Fördelarna med den nya företagsformen är att ägarintresset sammanfaller med kundintresset”, säger Lars Bergendal, kanslichef på Skandias tillfälliga ägare Thulestiftelsen.

Men det är också en utmaning att undvika att ett nytt tjänstemannavälde skapas.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 0.8%
NASDAQ-100 0.8%
NASDAQ Composite 0.7%

Vinnare & förlorare

Intrum Justitia 15%
Bure 2.5%
Klövern 2.4%
Arjo -1.9%
Swedish Match -2.1%
Getinge -2.5%
Uppdaterad fre 17:35
Fördröjning 15 min
 • Örebros mustigaste framgångssaga2:59

  Örebros mustigaste framgångssaga

  98 procent av all mustextrakt tillverkas i Örebro, på familjeföretaget Roberts. Extraktet levereras till tillverkare som Spendrups som tillverkar 7,5 miljoner liter must per år.

 • Så funkar reporäntan1:37

  Så funkar reporäntan

  Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är...

 • Undvik emojis på jobbet0:51

  Undvik emojis på jobbet

  Använder du emojis i dina jobbmejl? Enligt forskning från både Israel och Nederländerna är det allt annat än positivt. 

 • FRN - när räntan går upp5:32

  FRN - när räntan går upp

  FRN - eller floating rate note - innebär att räntan sätts om var tredje månad. Ulrika Lindén, förvaltare på Öhman Fonder, driver en FRN-fond och kan berätta mer.

 • Två vinnare på digitalisering16:24

  Två vinnare på digitalisering

  I dag bjuds det bland annat på småbolag och Clas Ohlson i Börslunch. Gästar gör veteranen Vegard Søraunet och debutanten Wilhelm Gruvberg.